Boże Narodzenie Domowe Wędliny

Najdelikatniejszy Schab Peklowany, Pieczony - Bardzo Kruchy

12/14/2017 12:05:00 AMIwona T.

Przepyszna domowa wędlina, najdelikatniejsza jaką do tej pory robiłam. Mięsko wychodzi kruche, soczyste i z apetycznym kolorkiem. Jeśli nastawicie mięsko jeszcze w tym tygodniu to zapekluje się odpowiednio długo i będzie można go upiec na święta :)
















Składniki na 1 kg schabu

Zalewa peklująca:

  • 2 litry wody
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki saletry potasowej
  • 8 ziaren pieprzu
  • 10-15 ziaren jałowca
  • 4 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 3 łyżki z małym czubkiem soli zwykłej to jest około 30-40 g
Przyprawy do pieczenia:
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 4 ząbki czosnku w całości lub poprzecinane i po wkładane w mięso
  • piórka cebuli do obłożenia mięsa
  • 2-3 liście laurowe
Dodatkowo:
  • długa wykałaczka
1. Mięso myjemy i gęsto nakłuwamy wykałaczką z obydwóch stron, następnie wkładamy do pojemnika w którym będzie się peklowało.
2. Do 2 litrów zimnej wody dodajemy wszystkie przyprawy (ziarna pieprzu, jałowca, liście laurowe, saletrę potasową itd.) Wodę z przyprawami zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
3. Wystudzoną zalewą, zalewamy mięso tak aby je w całości przykryła woda. Wstawiamy do lodówki i od tej pory, przez 7 dni, co dziennie o tej samej porze przekręcamy mięso na drugą stronę.
W czasie gdy przekręcamy mięso na druga stronę sprawdzamy zalewę, jeśli była by bardzo krwista lub mętna musimy wymienić zalewę na nową ( wszystko, od nowa, przygotowujemy tak samo jak w pod punktach 1 i 2 )
4. Siódmego dnia, jeśli jest to rano wyjmujemy mięso z zalewy i odkładamy go na talerz do lodówki zlewając co jakiś czas nadmiar wody która się zgromadziła. Po około 4-5 h możemy już piec mięso.
Jeśli siódma doba wypada wieczorem, zostawiamy mięso na talerzu na noc, a rano możemy już piec.
5.  Piekarnik nastawiamy na 190 stop.
Przed pieczeniem, znów gęsto nakłuwamy mięso i smarujemy je papryką wędzoną, dodajemy czosnek ( ja zazwyczaj wciskam jego kawałki w mięso ) obkładamy piórkami cebuli o obkładamy liśćmi laurowymi. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy najpierw w 190 stop przez 1 h, potem zmniejszamy temp. do 160 stop i pieczemy jeszcze jedną godzinę do półtorej.
W trakcie pieczenia sprawdzamy widelcem miękkość mięsa i dostosowujemy czas pieczenia ( u mnie nigdy nie był on krótszy niż te 2 godziny ).
Pod koniec pieczenia ( tak z ostatnie 20 minut )możemy odkryć mięso i odparować namiar soków oraz przyrumienić je.
6. Upieczone mięso zostawiamy pod przykryciem, w sosie który się wytopił aż do ostygnięcia.
Wystudzone przechowujemy w lodówce.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Bardzo smakowicie wygląda :) Taki schabik bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, jest naprawdę tak mięciutki jak wędlinka ze sklepu :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy