Ucierane Ciasto Jabłkowo - Gruszkowe
Czasami z "resztek" powstają właśnie takie ciasta ;)
Z reszty soku jabłkowego, połowy mascarpone i gruszki stworzyłam pyszne ciasto które jest łatwe w przygotowaniu i pysznie smakuje :)
Składniki na blaszkę o śred. 22-24 cm
Ciasto:
1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i esencję waniliową. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Mieszamy całość do połączenia się składników.
2. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Ciasto pieczemy 180 stop. przez 45-50 minut. do suchego patyczka ( patyczek wbity w ciasto musi być suchy )
3. Upieczone ciasto wykładamy na kratkę aby wystygło.
Masa budyniowa na soku
4. Z 300 ml soku odlewamy 50 ml, pozostałą resztę zagotowujemy z cukrem. W tych 50 ml mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do zagotowanego soku. Gotujemy budyń, a następnie odstawiamy przykryty folią spożywczą (aby nie utworzył się kożuch) do prawie całkowitego wystudzenia.
5. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce budyniu.
6. Ciasto przekrawamy na dwie części i wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim blatem.
Masa mascarpone
7. Mascarpone ubijamy krótko mikserem razem z cukrem pudrem i wykładamy na wierzch ciasta. Chowamy ciasto do lodówki.
8. Gruszkę obieramy (jeśli chcemy) i kroimy na 0,5 cm ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny i po chwili układamy na wierzchu ciasta.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego !
Z reszty soku jabłkowego, połowy mascarpone i gruszki stworzyłam pyszne ciasto które jest łatwe w przygotowaniu i pysznie smakuje :)
Składniki na blaszkę o śred. 22-24 cm
Ciasto:
- 2 jajka kl L
- 125 g masła
- 3/4 szkl cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Masa z budyniem:
- 300 ml soku tłoczonego z jabłek lub innego
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru (40 g)
Masa z mascarpone:
- 125 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 gruszka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Ciasto
1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i esencję waniliową. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Mieszamy całość do połączenia się składników.
2. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Ciasto pieczemy 180 stop. przez 45-50 minut. do suchego patyczka ( patyczek wbity w ciasto musi być suchy )
3. Upieczone ciasto wykładamy na kratkę aby wystygło.
Masa budyniowa na soku
4. Z 300 ml soku odlewamy 50 ml, pozostałą resztę zagotowujemy z cukrem. W tych 50 ml mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do zagotowanego soku. Gotujemy budyń, a następnie odstawiamy przykryty folią spożywczą (aby nie utworzył się kożuch) do prawie całkowitego wystudzenia.
5. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce budyniu.
6. Ciasto przekrawamy na dwie części i wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim blatem.
Masa mascarpone
7. Mascarpone ubijamy krótko mikserem razem z cukrem pudrem i wykładamy na wierzch ciasta. Chowamy ciasto do lodówki.
8. Gruszkę obieramy (jeśli chcemy) i kroimy na 0,5 cm ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny i po chwili układamy na wierzchu ciasta.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego !
4 comments
Ciasto wygląda pysznie :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńJak ciasto z gruszkami to biorę w ciemno!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ! Zapisuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńO u nas też ciacho z gruszkami :) Super są ciasta z owocami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.