Szpinakowo Bananowe Ciasto Z Gotowanym Serem I Mascarpone
W ogromnej obawie przed takim prawdziwym fest szpinakowym ciastem postanowiłam upiec takie na wpół szpinakowe i się nie zawiodłam.
Szpinak użyłam mrożony, rozdrobniony który wcześniej rozmroziłam i odcisnęłam z nadmiaru wody, miałam też bardzo dojrzałego banana który idealnie się wpasował w to ciacho i dla tych co się boją smaku szpinaku w cieście to jest to super rozwiązanie, banan nadaje mu swojego subtelnego smaku.
Mrożone warzywa i owoce to bogactwo witamin i smaku, dzięki procesowi szybkiego zamrażania świeżych warzyw i owoców zachowują one smak, zapach oraz swój wygląd (jakby były zerwane prosto z krzaczka;)
Takie warzywa, w okresie jesienno zimowym kupuje bardzo często ponieważ przewyższają wartościami odżywczymi te które obecnie są świeżymi w sklepach, a często są z zagranicy i aby przetrwać długą podróż do nas są porządnie "zakonserwowane" rożnymi nieciekawymi substancjami :/
Dlatego wybierajmy i jedzmy mrożonki !
Szpinak użyłam mrożony, rozdrobniony który wcześniej rozmroziłam i odcisnęłam z nadmiaru wody, miałam też bardzo dojrzałego banana który idealnie się wpasował w to ciacho i dla tych co się boją smaku szpinaku w cieście to jest to super rozwiązanie, banan nadaje mu swojego subtelnego smaku.
Mrożone warzywa i owoce to bogactwo witamin i smaku, dzięki procesowi szybkiego zamrażania świeżych warzyw i owoców zachowują one smak, zapach oraz swój wygląd (jakby były zerwane prosto z krzaczka;)
Takie warzywa, w okresie jesienno zimowym kupuje bardzo często ponieważ przewyższają wartościami odżywczymi te które obecnie są świeżymi w sklepach, a często są z zagranicy i aby przetrwać długą podróż do nas są porządnie "zakonserwowane" rożnymi nieciekawymi substancjami :/
Dlatego wybierajmy i jedzmy mrożonki !
Jeżeli nie jesteśmy pewni jakości produktów sklepowych możemy sprawdzić je urządzeniem takim jak tester żywności Soeks Ecovisor F4. Jest to miernik azotanów, który pozwoli zbadać surowe owoce i warzywa pod kątem ich jakości i świeżości.
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Ciasto:
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Ciasto:
- 3 duże jajka
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru
- 1/2 szkl oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g zamrożonego
- jeden 200 g banan, bardzo dojrzały
- esencja waniliowa
- dżem z czarnej porzeczki
Masa serowa:
- 400 g sera twarogowego, kremowego
- 1/4 szkl cukru
- 80 g masła
- 2 jajka kl M
- 60 ml mleka
- 3 łyżki budyniu bez cukru waniliowego
Masa z mascarpone:
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 125 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny fix deserowej i trochę gorącej wody do niej
- około 3-4 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki
Ciasto
1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody.
2. Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem.
3. Następnie dodajemy pokrojonego banana, szpinak i partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 40-50 minut do suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzimy na kratce.
Masa Serowa
4. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
5. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
6. Obkrawamy brzegi ciasta (posłużą nam za kruszonkę na wierzch) a ciasto przekrawamy na dwie części i dolny balat smarujemy dżemem porzeczkowym, a na niego wykładamy gęstniejącą, przestudzoną masę serową, przykrywamy górnym blatem i chowamy do lodówki na czas przygotowania masy z mascarpone.
Masa Mascarpone
7. Śmietankę z lodówki wlewamy do wysokiego naczynia, następnie dodajemy mascarpone, cukier puder i całość ubijamy do zgęstnienia uważając żeby nie przebić masy !
8. Żelatynę fix rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i dodajemy strużkiem do masy i miksujemy krótko. Na koniec dodajemy dżem i króciutko miksujemy.
9. Gotową masę wykładamy na ciasto i obsypujemy pokruszonym ciastem. Następnie wkładamy do lodówki.
Masa Mascarpone
7. Śmietankę z lodówki wlewamy do wysokiego naczynia, następnie dodajemy mascarpone, cukier puder i całość ubijamy do zgęstnienia uważając żeby nie przebić masy !
8. Żelatynę fix rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i dodajemy strużkiem do masy i miksujemy krótko. Na koniec dodajemy dżem i króciutko miksujemy.
9. Gotową masę wykładamy na ciasto i obsypujemy pokruszonym ciastem. Następnie wkładamy do lodówki.
6 comments
Zjadłabym kawałek tego pysznego ciasta :)
OdpowiedzUsuńJak by się dało to przesłałabym ze dwa kawałeczki ;)
UsuńWspaniały przepis moje ulubione skladniki
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
Usuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńpowodzenia w konkursie:)
Fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.