Szpinakowo Bananowe Ciasto Z Gotowanym Serem I Mascarpone

by - 3/21/2019 12:02:00 AM

W ogromnej obawie przed takim  prawdziwym fest szpinakowym ciastem postanowiłam upiec takie na wpół szpinakowe i się nie zawiodłam.
Szpinak użyłam mrożony, rozdrobniony który wcześniej rozmroziłam i odcisnęłam z nadmiaru wody, miałam też bardzo dojrzałego banana który idealnie się wpasował w to ciacho i dla tych co się boją smaku szpinaku w cieście to jest to super rozwiązanie, banan nadaje mu swojego subtelnego smaku.
Mrożone warzywa i owoce to bogactwo witamin i smaku, dzięki procesowi szybkiego zamrażania świeżych warzyw i owoców zachowują one smak, zapach oraz swój wygląd (jakby były zerwane prosto z krzaczka;)
Takie warzywa, w okresie jesienno zimowym kupuje bardzo często ponieważ przewyższają wartościami odżywczymi te które obecnie są świeżymi w sklepach, a często są z zagranicy i aby przetrwać długą podróż do nas są porządnie "zakonserwowane" rożnymi nieciekawymi substancjami :/
Dlatego wybierajmy i jedzmy mrożonki !
Jeżeli nie jesteśmy pewni jakości produktów sklepowych możemy sprawdzić je urządzeniem takim jak tester żywności Soeks Ecovisor F4. Jest to miernik azotanów, który pozwoli zbadać surowe owoce i warzywa pod kątem ich jakości i świeżości.










Składniki na blaszkę 23 x 23 cm



Ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 szkl oleju
  •  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g zamrożonego
  • jeden 200 g banan, bardzo dojrzały
  • esencja waniliowa
  • dżem z czarnej porzeczki
Masa serowa:
  • 400 g sera twarogowego, kremowego
  • 1/4 szkl cukru
  • 80 g masła
  • 2 jajka kl M
  • 60 ml mleka
  • 3 łyżki budyniu bez cukru waniliowego
Masa z mascarpone:
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 125 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny fix deserowej i trochę gorącej wody do niej
  • około 3-4 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki


Ciasto

1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody.
2. Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem.
3. Następnie dodajemy pokrojonego banana, szpinak i partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 40-50 minut do suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzimy na kratce.


Masa Serowa

4. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
5. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
6. Obkrawamy brzegi ciasta (posłużą nam za kruszonkę na wierzch) a ciasto przekrawamy na dwie części i dolny balat smarujemy dżemem porzeczkowym, a na niego wykładamy gęstniejącą,  przestudzoną masę serową, przykrywamy górnym blatem i chowamy do lodówki na czas przygotowania masy z mascarpone.

Masa Mascarpone

7. Śmietankę z lodówki wlewamy do wysokiego naczynia, następnie dodajemy mascarpone, cukier puder i całość ubijamy do zgęstnienia uważając żeby nie przebić masy !
8. Żelatynę fix rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i dodajemy strużkiem do masy i miksujemy krótko. Na koniec dodajemy dżem i króciutko miksujemy.
9. Gotową masę wykładamy na ciasto i obsypujemy pokruszonym ciastem. Następnie wkładamy do lodówki.


Podobne Posty

6 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych