Kopytka Zapiekane Pod Serową Pierzynką
Kopytka uwielbiam, ale nie mogę ich ciągle przygotowywać w ten sam sposób więc postanowiłam je tym razem zapiec z serem i wyszły pyszne :)
Troszkę urozmaicenia, a jak wiele zmienia.
Składniki na 2 foremki ceramiczne do zapiekania:
1. Ziemniaki przeciskam przez praskę lub dokładnie ugniatam tłuczkiem do ziemniaków.
Przekładam do miski formując kulę.
2. Dzielę kule ziemniaczana na połowę. Jedna połowę wyciągam, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną tyle aby maka zrównała się z druga połowa ziemniaków.
Troszkę urozmaicenia, a jak wiele zmienia.
Składniki na 2 foremki ceramiczne do zapiekania:
- około 0,5 kg ostudzonych ugotowanych ziemniaków (najlepiej wczorajszych)
- 1 całe jajko
- około 1 szkl mąki pszennej
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- niecałe opakowanie tartej mozzarelli
- około 100 g sera żółtego
- 2 łyżki tartego parmezanu
- pieprz
- ewentualnie skwarki z boczku, kiełbaski ;)
- natka pietruszki
1. Ziemniaki przeciskam przez praskę lub dokładnie ugniatam tłuczkiem do ziemniaków.
Przekładam do miski formując kulę.
2. Dzielę kule ziemniaczana na połowę. Jedna połowę wyciągam, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną tyle aby maka zrównała się z druga połowa ziemniaków.
3. Dodaje jajko i zagniatam ciasto. formuje podłużne wałki i kroje na ukos.
4. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min, następnie wyjmujemy na durszlak.
5. Ugotowane kopytka przekładamy z durszlaka na talerz i dajemy im troszkę odparować.
6. Naczynia żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy do nich kopytka, obsypujemy je odrobiną pieprzu, sera żółtego i mieszamy, następnie ścieramy resztę sera żółtego i posypujemy nimi kopytka, dodajemy także parmezan (mozzarelle zostawiamy na sam koniec pieczenia)
Naczynia wstawiamy do piekarnika na 200 stopni i zapiekamy przez około 20-30 minut. Pod koniec pieczenia obsypujemy kopytka mozzarella. Smacznego !
4. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min, następnie wyjmujemy na durszlak.
5. Ugotowane kopytka przekładamy z durszlaka na talerz i dajemy im troszkę odparować.
6. Naczynia żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy do nich kopytka, obsypujemy je odrobiną pieprzu, sera żółtego i mieszamy, następnie ścieramy resztę sera żółtego i posypujemy nimi kopytka, dodajemy także parmezan (mozzarelle zostawiamy na sam koniec pieczenia)
Naczynia wstawiamy do piekarnika na 200 stopni i zapiekamy przez około 20-30 minut. Pod koniec pieczenia obsypujemy kopytka mozzarella. Smacznego !
0 comments
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.