U mnie w domu, idealnym momentem na zjedzenie czegoś wspólnie zwłaszcza w weekend jest śniadanie lub deser, a idealną propozycją na przygotowanie czegoś smacznego co można szybko i łatwo przygotować aby nie marnować czasu w kuchni są placuszki :)
Bardzo szybkie do przygotowania, smaczne, efektowne i co najważniejsze z jakże pysznej i zdrowej dyni. Jesienią zamrażam dynie i dzięki temu nawet wiosną mogę cieszyć się jej smakiem, ale jeśli jakimś cudem nie zamroziliście dyni, nic nie szkodzi Hortex ma w swoim asortymencie mrożoną dynię w kostkach z której łatwo wyczarujecie takie placuszki czy inne pyszności ;)
Aby podkreślić smak placuszków, dodałam do nich sok tłoczony jabłko-mango od Hortex, idealnie się wpasował, a i jest to też ulubiony sok mojego męża więc był zachwycony tym moim posunięciem.
Zachęcam Was do przygotowania sobie takich placuszków, są leciutkie, puchate i nie tylko dorosłym posmakują ;)
Składniki na około 10 placuszków:
Bardzo szybkie do przygotowania, smaczne, efektowne i co najważniejsze z jakże pysznej i zdrowej dyni. Jesienią zamrażam dynie i dzięki temu nawet wiosną mogę cieszyć się jej smakiem, ale jeśli jakimś cudem nie zamroziliście dyni, nic nie szkodzi Hortex ma w swoim asortymencie mrożoną dynię w kostkach z której łatwo wyczarujecie takie placuszki czy inne pyszności ;)
Aby podkreślić smak placuszków, dodałam do nich sok tłoczony jabłko-mango od Hortex, idealnie się wpasował, a i jest to też ulubiony sok mojego męża więc był zachwycony tym moim posunięciem.
Zachęcam Was do przygotowania sobie takich placuszków, są leciutkie, puchate i nie tylko dorosłym posmakują ;)
Składniki na około 10 placuszków:
- 200 g puree z dyni ( użyłam domowej, upieczonej i zamrożonej dyni) można użyć mrożonej, kostkowanej
- 1 jajko kl M
- 1/2 szkl mąki pszennej lub pół na pół z ryżową
- 1/4 szkl soku np. jabłko-mango lub pomarańczowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ewent. troszkę startej skórki z pomarańczy
1. Dynie rozmrażamy i miksujemy na puree.
2. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę/mąki proszek do pieczenia, sok, cukier, sok z cytryny i ewentualnie skórkę z pomarańczy i całość jeszcze krótko miksujemy do połączenia składników.
3. Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju, na rozgrzanej patelni.
Podajemy posypane cukrem pudrem, lub z jogurtem, miodem czy syropem klonowym, Smacznego !
2 comments
apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuńTwoje placuszki mają rewelacyjny kształt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.