Tworząc ten torcik wzorowała się na słynnym torcie Sachera którego jeszcze nigdy nie piekłam, ale w końcu i jego też upiekę ;)
Ciasto jest w punkt słodkie, a słodycz jego przełamana jest kwaskowatym dżemem. Ja dorzuciłam jeszcze bardzo słodkie cukierki czekoladowe które nam nie smakowały i nie wiadomo było co z nimi tak naprawdę zrobić. Nadały one ciastu większej wilgotności i lekkiego wyglądu Brownie. Oczywiście można cukierki pominąć i ciasto też na pewno się uda :)
Składniki na foremkę o śred. 22 cm:
Ciasto jest w punkt słodkie, a słodycz jego przełamana jest kwaskowatym dżemem. Ja dorzuciłam jeszcze bardzo słodkie cukierki czekoladowe które nam nie smakowały i nie wiadomo było co z nimi tak naprawdę zrobić. Nadały one ciastu większej wilgotności i lekkiego wyglądu Brownie. Oczywiście można cukierki pominąć i ciasto też na pewno się uda :)
Składniki na foremkę o śred. 22 cm:
- 6 jajek kl M
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 125 g masła
- 1/2 szkl cukru
- 3 łyżki cukru
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1 czubata łyżeczka kakao
- ewent. 5-6 cukierków truflowych
dodatkowo:
- 125 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- około 1/2 słoika dżemu rabarbarowego lub morelowego np. domowego <--klik
polewa:
- 20 g masła
- 5 łyżeczek cukru
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżka zimnego mleka
- ewent drobno pokrojone orzechy laskowe lub wiórki kokosowe
Pieczenie
1. Białko oddzielamy od żółtek.
2. Białka ubijamy na sztywno i utrwalamy 3 łyżkami cukru.
3. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
4. Tymi samymi ubijakami, ucieramy masło z cukrem dodając po jednym żółtku w trakcie miksowania. Następnie dodajemy mąkę, kakao, roztopioną czekoladę i ewentualnie pokrojone cukierki (ja dodałam bo nie miał ich kto zjeść, a w ciasto wpasowały się idealnie)
Miksujemy całość i wykładamy do tortownicy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.
Pieczemy w 180 stop. przez około 40-45 minut do suchego patyczka
Złożenie
5. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.
6. Na dolny blat wykładamy grubszą warstwę dżemu, a następnie przykrywamy blatem.
Mascarpone miksujemy z cukrem i wykładamy na drugi blat, możemy jeszcze posmarować ostatni blat dżemem cienko i dopiero przykryć ciasto.
7 comments
Torcik wygląda wspaniale ❤ i na pewno jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńDziękuje jest przepyszny :D
UsuńAlez piękne ciasto. Pycha.
OdpowiedzUsuńPiękny torcik :) Musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńJuż w lutym mam urodziny, więc kto wie, może sama sobie przyrządzę taki deser? :D Byłoby rozkosznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.