Waniliowa Tarta Z Mrożonymi Owocami
Tarta wyszła przepyszna, dawno nam tak ciasto nie smakowało jak to :)
Kruchutki i bardzo maślany spód, nadzienie z serka waniliowego i mrożone owoce to przepyszne połączenie.
Składniki na blaszkę o śred. 22 cm
Kruchy spód:
Ciasto
Kruchutki i bardzo maślany spód, nadzienie z serka waniliowego i mrożone owoce to przepyszne połączenie.
Składniki na blaszkę o śred. 22 cm
Kruchy spód:
- 1 szkl mąki kukurydzianej (zamiast kukurydzianej możemy użyć mąki pszennej lub krupczatki)
- 1/3 szkl mąki pszennej tortowej
- 1 żółtko (białko chowamy do pojemniczka)
- 90 g masła
- 2 łyżeczki śmietany 18 %
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 szkl cukru
Masa i dodatki:
- 400 g serka homo. waniliowego (użyłam serka zakupionego w Lidlu)
- 2 jajka kl. M
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 2 łyżeczki w proszku budyni waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- garść drobnych, mrożonych owoców np. jagód, borówek
- kilka sztuk mrożonych truskawek
- cukier puder na wierzch ciasta
Ciasto
1. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 min, a nawet można na całą noc.
2. Następnie wyklejam nim wcześniej wysmarowana i wysypaną bułką tartą blaszkę.
Masa
2. Następnie wyklejam nim wcześniej wysmarowana i wysypaną bułką tartą blaszkę.
Masa
3. Wszystkie składniki oprócz owoców, umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się ich (ważne aby było to krótko gdyż, dłuższe miksowanie napowietrzy masę, która następnie podczas pieczenia może wyrosnąć, a następnie opaść tworząc brzydkie pagórki lub pęknięcia )
4. Gotową masę wylewamy na kruchy spód, który wcześniej posmarowaliśmy surowym białkiem (resztę białka możemy zamrozić i zużyć jak nazbiera się go więcej). Na wierzchu układamy zamrożone owoce ( nie rozmrażamy ich wcześniej ! ) i tartę wkładamy do pieca na 180 stop na około 50-55 minut.
Jeszcze ciepłą tartę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
Ps. ciasto uda się również w tortownicy lub innej formie do pieczenia o śred. 20-22 cm ;)
Jeszcze ciepłą tartę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
Ps. ciasto uda się również w tortownicy lub innej formie do pieczenia o śred. 20-22 cm ;)
3 comments
uwielbiam tarty. ta prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Napewno zrobie. Tarta prezentuje sie znakomicie.
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.