Dżem Morelowy Bez Żelfiksu

by - 6/20/2018 12:08:00 AM

Przepyszny domowy dżem to jest coś co uwielbiam zimą. Wykonajcie w domu taki dżem bo dość szybko się go robi (coś około 60 minut gotowania ;) a smakuje nieziemsko :)
















Składniki na około 8 słoiczków 200 ml:

  • 1200 g moreli przed wypestkowaniem
  • około 350-400 g cukru
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1. Szykujemy słoiki. Myjemy je dokładnie oraz wyparzamy razem z zakrętkami.
2. Morele myjemy, wypestkujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Nie musimy ich obierać, skórka rozpadnie się podczas gotowania.
3. Do garnka z grubszym dnem wkładamy wypestkowane i pokrojone morele. Zasypujemy je cukrem i włączamy gaz. Gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając aby się nie przypaliły.
W trakcie tego gotowania dodajemy kwasek cytrynowy.

Sam początek gotowania.


Po 30 minutach.

Po 60 minutach


4. Po godzinie gotowania wylewamy kropelkę dżemu na zimny talerzyk/spodek (najlepiej wcześniej taki talerzyk/spodek włożyć do lodówki) i jeśli kropla nie spływa z talerzyka to znak że nasz dżem jest gotowy :)
Taki dżem możemy już przekładać do wyparzonych i czystych słoiczków, a następnie każdy słoiczek odstawiamy na ściereczkę do góry dnem do ostygnięcia. Jeśli po tym czasie wieczka wklęsły się i nie odskakują to gotowe możemy przełożyć już do spiżarki, jeśli odskakują to musimy je za pasteryzować.

Pasteryzacja

Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.




Podobne Posty

12 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych