Przepyszny domowy dżem to jest coś co uwielbiam zimą. Wykonajcie w domu taki dżem bo dość szybko się go robi (coś około 60 minut gotowania ;) a smakuje nieziemsko :)
Składniki na około 8 słoiczków 200 ml:
4. Po godzinie gotowania wylewamy kropelkę dżemu na zimny talerzyk/spodek (najlepiej wcześniej taki talerzyk/spodek włożyć do lodówki) i jeśli kropla nie spływa z talerzyka to znak że nasz dżem jest gotowy :)
Taki dżem możemy już przekładać do wyparzonych i czystych słoiczków, a następnie każdy słoiczek odstawiamy na ściereczkę do góry dnem do ostygnięcia. Jeśli po tym czasie wieczka wklęsły się i nie odskakują to gotowe możemy przełożyć już do spiżarki, jeśli odskakują to musimy je za pasteryzować.
Pasteryzacja
Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.
Składniki na około 8 słoiczków 200 ml:
- 1200 g moreli przed wypestkowaniem
- około 350-400 g cukru
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
2. Morele myjemy, wypestkujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Nie musimy ich obierać, skórka rozpadnie się podczas gotowania.
3. Do garnka z grubszym dnem wkładamy wypestkowane i pokrojone morele. Zasypujemy je cukrem i włączamy gaz. Gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając aby się nie przypaliły.
W trakcie tego gotowania dodajemy kwasek cytrynowy.
Sam początek gotowania.
Po 30 minutach.
Po 60 minutach
4. Po godzinie gotowania wylewamy kropelkę dżemu na zimny talerzyk/spodek (najlepiej wcześniej taki talerzyk/spodek włożyć do lodówki) i jeśli kropla nie spływa z talerzyka to znak że nasz dżem jest gotowy :)
Taki dżem możemy już przekładać do wyparzonych i czystych słoiczków, a następnie każdy słoiczek odstawiamy na ściereczkę do góry dnem do ostygnięcia. Jeśli po tym czasie wieczka wklęsły się i nie odskakują to gotowe możemy przełożyć już do spiżarki, jeśli odskakują to musimy je za pasteryzować.
Pasteryzacja
Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.
12 comments
Jaki apetyczny dżemik :) Mniam...
OdpowiedzUsuń...a jak pachniał, pyszności :-)
UsuńThis looks yummy. Thanks for the recept. Your fotos are great!
OdpowiedzUsuńThank you :*
UsuńDomowy dżem najlepszy :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńUwielbiam dżem morelowy :)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się :-)
Usuńuwielbiam morele:)
OdpowiedzUsuńdżemik kusi, oj kusi;)
Trzeba koniecznie zrobić, jest przepyszny :-)
UsuńWprost uwielbiamy morele ale niestety co roku cierpimy na ich deficyt :(
OdpowiedzUsuńOj szkoda :/
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.