Bardzo Wilgotny Keks Z Jabłkami
Jest to przepis na szybki i bardzo wilgotny keks który śmiało możemy upiec na święta.
Polewę czekoladową możemy oczywiście zamienić na lukier ;)
Składniki na keksówkę 25 x 12 cm
1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka.
3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, esencję waniliową i miksujemy wszystko na wolnych obrotach.
Następnie dodajemy bakalie obtoczone w mące, kandyzowane skórki i jabłko pokrojone w kosteczkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy cynamonem.
Pieczemy w 180 stop przez około 60-70 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy !
Ps. w moim cieście były dwa średnie jabłka i było ociupinkę za wilgotne dlatego w przepisie zmniejszyłam do jednego jabłka.
Polewę czekoladową możemy oczywiście zamienić na lukier ;)
Składniki na keksówkę 25 x 12 cm
- 120 g masła
- 3 jajka w temp. pokojowej kl. L
- 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g bakalii (rodzynki, orzechy, żurawina, morele itp.)
- 2 łyzki mąki do obtoczenia bakalii
- 2 łyżki kandyzowanych skórek z owoców
- 1 duże jabłko
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- kilka kropel esencji waniliowej
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową !
1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka.
3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, esencję waniliową i miksujemy wszystko na wolnych obrotach.
Następnie dodajemy bakalie obtoczone w mące, kandyzowane skórki i jabłko pokrojone w kosteczkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy cynamonem.
Pieczemy w 180 stop przez około 60-70 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy !
Ps. w moim cieście były dwa średnie jabłka i było ociupinkę za wilgotne dlatego w przepisie zmniejszyłam do jednego jabłka.
6 comments
Nigdy nie robiłam keksa, ale widać, że Twój wyszedł wilgotny :)
OdpowiedzUsuńTak, nawet za bardzo, ale był bardzo smaczny, zjedliśmy do ostatniego okruszka, a ja mam bardzo wrażliwy brzuch więc jak by było z nim coś nie tak to na pewno bym od "niego" dostała sygnał ;)
UsuńAle pyszności <3 Sama bym zjadła, tylko zrobić mi się nie chce ;) Ale chyba spróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, ciasto jest łatwe w przygotowaniu, na pewno by Ci się udało :D
Usuńnie przepadam za keksami,bo są zazwyczaj bardzo suche, ale ten wydaje się na mega wilgotny:)
OdpowiedzUsuńSuper, nie dodawałam jeszcze jabłka do keksu ale pewnie wypróbuję bo wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.