Karmelowe Pierniczki
Przepyszne są te karmelowe pierniczki i wydaje mi się że są nawet miększe niż te ucierane ;)
Wypróbujcie, można je spokojnie 3-4 dni przed świętami upiec ;)
Składniki na 2 blaszki pierników:
Wypróbujcie, można je spokojnie 3-4 dni przed świętami upiec ;)
Składniki na 2 blaszki pierników:
- 400 g mąki pszennej, tortowej
- szczypta soli
- 1 jajko kl L
- 12 łyżek cukru trzcinowego
- 10 łyżek miodu
- 70 g masła
- 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 czubate łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 płaska łyżeczki kakao
Na karmel:
- 5 czubatych łyżek cukru
- 3 łyżki zimnej wody
1. Do miski dajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy przyprawę do piernika, szczyptę soli, kakao, proszek do pieczenia, sodę i całość lekko mieszamy.
2. Cukier wysypujemy na patelni i powoli pozwalamy mu się karmelizować, nie mieszając go tylko potrząsając patelnią. Gdy cukier zamieni się już w karmel, zdejmujemy go z ognia i dodajemy do niego wodę i całość dokładnie ze sobą mieszamy.
3. W garnuszku rozpuszczamy masło z cukrem trzcinowym i miodem, a następnie dodajemy to do naszego karmelu i jeszcze raz podgrzewamy do połączenia się. Następnie masę karmelową przekładamy do miski z mąką i zagniatamy ciasto.
4. Zagniecione ciasto, owijamy folią i chowamy na noc do lodówki.
5. Następnego dnia wyjmujemy wcześniej ciasto aby się ogrzało i dało lepiej zagnieść.
Lekko podsypując mąką, rozwałkowujemy go na grubość około 0,5 mm i wycinamy dowolne kształty.
Pierniczki pieczemy w 180 stop. przez 8-10 minut, nie dłużej gdyż zrobią się twarde.
Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego !!!
3. W garnuszku rozpuszczamy masło z cukrem trzcinowym i miodem, a następnie dodajemy to do naszego karmelu i jeszcze raz podgrzewamy do połączenia się. Następnie masę karmelową przekładamy do miski z mąką i zagniatamy ciasto.
4. Zagniecione ciasto, owijamy folią i chowamy na noc do lodówki.
5. Następnego dnia wyjmujemy wcześniej ciasto aby się ogrzało i dało lepiej zagnieść.
Lekko podsypując mąką, rozwałkowujemy go na grubość około 0,5 mm i wycinamy dowolne kształty.
Pierniczki pieczemy w 180 stop. przez 8-10 minut, nie dłużej gdyż zrobią się twarde.
Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego !!!
3 comments
Śliczne :)
OdpowiedzUsuńWitam mam pytanie bo pisze tam punkt 2 cukier karmelizujemy ok. Ale czy cały te 12 łyżeczek bo w punkcie 3 znowu pisze że masło rozpuszczamy z cukrem więc jak to ma być
OdpowiedzUsuńMasło rozpuszczamy z cukrem trzcinowym z tymi 12 łyżkami. Na karmel dajemy 5 łyżek cukru zwykłego, białego :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.