Mięciutkie, Ucierane Pierniki
Pyszne mięciutkie, pierniczki ucierane na maśle :)
Składniki na 2 blaszki pierników:
Składniki na 2 blaszki pierników:
- 2 i 1/2 szkl mąki pszennej, tortowej
- 1/2 szkl cukru trzcinowego (może być i zwykły, biały)
- 180 g masła
- 1 jajko kl L
- 1/2 szkl miodu
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
1. Masło z cukrem miksujemy na puch, następnie wbijamy jajko i miksujemy do połączenia się składników.
2. Następnie dodajemy na przemiennie mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą do piernika oraz miód. Miksujemy bądź mieszamy do powstania ciasta. Zagniatamy i chowamy do lodówki na 2-3 godziny bądź na całą noc.
3. Po schłodzeniu, lekko podsypujemy ciasto mąką i wałkujemy na grubość 0,5 - 0,7 mm. Wycinamy pierniczki i układamy na blaszce.
Pieczemy w 180 stop. przez około 10-12 minut.
5 comments
Zapisuję sobie przepis i muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam, pyszne są :D
UsuńWyglądają fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńJakie urocze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.