Bitki Drobiowe W Sosie Z Suszonych Grzybków
Propozycja na pyszny obiad :)
Składniki dla 2-3 osób
Sos:
1. Grzyby namaczamy przez około 30 minut lub dłużej (a nawet możemy zostawić je na noc) w dwóch szklankach wody, a następnie wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez około godzinę w tej samej wodzie.
2. Filet z kurczaka myję, wycieram, dziele na grubsze plastry, rozbijam tłuczkiem, nie za cienko. Oprószam je solą i pieprzem, obtaczam w mące i kładę na rozgrzany olej. Smażę po kilka minut z każdej strony.
3. Do filetów dodaje pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Przekładam całość do gotującego się garnka z grzybkami. Solę i pieprzę całość, gotuje z około 10-15 minut.
Składniki dla 2-3 osób
Sos:
- kilka suszonych grzybków (6-7 w tym kurki, borowik, prawdziwek, podgrzybek itp.)
- 2 szklani wody
- 1/2 główki cebuli lub 1 mała cebulka
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 3-4 łyżki śmietanki 30-36%
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Bitki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- mąką do obtoczenia
- sól, pieprz
1. Grzyby namaczamy przez około 30 minut lub dłużej (a nawet możemy zostawić je na noc) w dwóch szklankach wody, a następnie wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez około godzinę w tej samej wodzie.
2. Filet z kurczaka myję, wycieram, dziele na grubsze plastry, rozbijam tłuczkiem, nie za cienko. Oprószam je solą i pieprzem, obtaczam w mące i kładę na rozgrzany olej. Smażę po kilka minut z każdej strony.
3. Do filetów dodaje pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Przekładam całość do gotującego się garnka z grzybkami. Solę i pieprzę całość, gotuje z około 10-15 minut.
4. Po tym czasie w śmietance mieszam mąkę, hartuje ją gorącym wywarem i wlewam. Gotuje jeszcze z około 5-10 minut do zgęstnienia.
Ja podałam bitki z domowymi kluskami śląskimi <--- klik. Smacznego !!!
Ja podałam bitki z domowymi kluskami śląskimi <--- klik. Smacznego !!!
4 comments
Pyszne danie 😊 Takie właśnie bardzo lubię 😊
OdpowiedzUsuńapetyczne danie
OdpowiedzUsuńKluski i grzybki- to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńŚląskie plus wszystko co z grzybami - jak dla mnie niebo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.