Kluski Śląskie
Bardzo lubię kluski śląskie, a najbardziej lubię podane z roladą i sosikiem ;)
Składniki:
Składniki:
- około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 1 całe jajko
- około 200-300 g maki ziemniaczanej
- sól, ewentualnie
1. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy szczyptę soli, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto.
2. Z gotowego ciasta odrywamy kawałeczki ciasta i formujemy kluseczki robiąc palcem dołeczek.
3. Gotowe kluski wrzucamy na wrzącą wodę i cały czas mieszamy aż do ich wypłynięcia. Po wypłynięciu gotujemy coś około 3-4 minut. Tutaj musimy pilnować czasu bo może się tak zdarzyć że i po dwóch minutach kluski będą już dobre a czasem dopiero po 5 minutach.
2. Z gotowego ciasta odrywamy kawałeczki ciasta i formujemy kluseczki robiąc palcem dołeczek.
3. Gotowe kluski wrzucamy na wrzącą wodę i cały czas mieszamy aż do ich wypłynięcia. Po wypłynięciu gotujemy coś około 3-4 minut. Tutaj musimy pilnować czasu bo może się tak zdarzyć że i po dwóch minutach kluski będą już dobre a czasem dopiero po 5 minutach.
8 comments
muszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne i polecam :)
Usuńnasze ukochane- mogę je jeść na okrągło i czasami zwyczajnie specjalnie obieram więcej ziemniaków, żeby na następny dzień je zrobić, a nie tylko od święta:)
OdpowiedzUsuńHehe też tak czasem robię :D
UsuńRaz w knajpie jadłyśmy tak dobre śląskie, że same je zrobiłyśmy ale już nie miały w sobie tego czegoś :P
OdpowiedzUsuńOoo szkoda, ale nie zrażajcie się, zgonmy na to, że miałyście złe ziemniaki ;)
UsuńNajlepsze :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwe ślązaczki robią kluski śląskie bez jajka. Do ziemniaków, odrobimy soli i mąki ziemniaczanej dodajemy tylko ciepłą wodę. Spróbujcie
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.