Kluski i kluseczki

Kluski Śląskie

07:00:00Iwona T.

Bardzo lubię kluski śląskie, a najbardziej lubię podane z roladą i sosikiem ;)














Składniki:

  • około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1 całe jajko
  • około 200-300 g maki ziemniaczanej
  • sól, ewentualnie
1. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy szczyptę soli, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto.



2. Z gotowego ciasta odrywamy kawałeczki ciasta i formujemy kluseczki robiąc palcem dołeczek.
3. Gotowe kluski wrzucamy na wrzącą wodę i cały czas mieszamy aż do ich wypłynięcia. Po wypłynięciu gotujemy coś około 3-4 minut. Tutaj musimy pilnować czasu bo może się tak zdarzyć że i po dwóch minutach kluski będą już dobre a czasem dopiero po 5 minutach.

You Might Also Like

7 komentarze

  1. nasze ukochane- mogę je jeść na okrągło i czasami zwyczajnie specjalnie obieram więcej ziemniaków, żeby na następny dzień je zrobić, a nie tylko od święta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Raz w knajpie jadłyśmy tak dobre śląskie, że same je zrobiłyśmy ale już nie miały w sobie tego czegoś :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo szkoda, ale nie zrażajcie się, zgonmy na to, że miałyście złe ziemniaki ;)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy