Biszkoptowa Rolada Z Mascarpone I Malinami W Polewie Jogurtowej

by - 7/21/2018 12:02:00 AM

Przepyszna rolada z malinami którą szybko przygotujemy i z ogromnym smakiem spałaszujemy ; )

















Składniki na jedną dużą roladę

Biszkopt:

  • 5 jajek kl. M (osobno żółtka i osobno białka)
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • parę kropel esencji waniliowej
Masa:
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietany 30-36 %
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • około 200 g malin
Polewa:
  • 80 ml wrzącej wody
  • 1/2 opakowania galaretki malinowej lub truskawkowej
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 25 g masła
Biszkopt

1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy.
Następnie przesiewamy obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, dolewamy esencję waniliową i mieszamy całość już nie miksera a szpatułką albo łyżką !
2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozsmarowujemy równo.



Pieczemy w  180 stop. przez 15-20 minut. 
Nie dopuśćmy aby brzegi czy wierzch biszkoptu się za mocno zarumienił gdyż potem będzie się łamał !
3. Kiedy biszkopt się piecze szykujemy ściereczkę (może być lekko wilgotna) i obsypujemy ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt przekładamy na tą ściereczkę tak aby papier znalazł się u góry aby łatwo go było zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki z cukrem pudrem. Zostawiamy tak zawiniętą aż do ostygnięcia.



Polewa

4. We wrzątku rozpuszczamy masło razem z połową opakowania galaretki i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Kiedy "polewa" jest zimna dodajemy jogurt grecki i mieszamy całość, czekając aż polewa zacznie lekko tężeć.

Masa

5. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy cukier puder i partiami mascarpone. Miksujemy (ale nie za długo ) do uzyskania sztywnej masy.


Złożenie rolady

6. Roladę rozwijamy i smarujemy masą mascarpone, następnie na środek, lub w odstępach wysypujemy maliny i zawijamy ciasno roladę. Następnie polewamy tężejąca polewą i chowamy do lodówki aby polewa stężała a smaki się przegryzły.



Podobne Posty

14 comments

  1. Pięknie wygląda i na pewno jest pyszna :)
    PS. bardzo ciekawy pomysł na polewę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że nigdy nie robiłam rolady. Chyba się wreszcie odważę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh..jest pyszna i wcale nie trudna w wykonaniu, pora się odważyć ;) :D

      Usuń
  3. Takie ciasta bardzo lubię :) Prezentuje się obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam, jak tylko upiekę je znowu :)

      Usuń
  4. O jej jak ona prześlicznie wygląda <3 Musimy się przełamać i zacząć robić rolady :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda rewelacyjnie i chyba tak smakuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych