Chlebek Pita Z Patelni
Chlebek możemy też upiec w piekarniku, ale kiedy panują na dworze upał, czasami ciężko jest odpalać piekarnik i jeszcze bardziej podgrzewać atmosferę w domu ;)
Chlebki ładnie rosną i dość łatwo je rozkroić aby napełnić je ulubionymi smakołykami :)
Składniki na 4 chlebki:
Chlebki ładnie rosną i dość łatwo je rozkroić aby napełnić je ulubionymi smakołykami :)
Składniki na 4 chlebki:
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 80 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 10 g świeżych drożdży
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki oleju/oliwy
Pity z patelni
1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól.
2. W ciepłej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru, rozcieramy drożdże i odstawiamy do ruszenia (wytworzenia się sporej pianki na powierzchni)
3. Wyrośnięty rozczyn, mieszamy z mąką, dodajemy sól, olej/oliwę i wyrabiamy na miękkie elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy szmatką i odstawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części i wałkujemy na placki o średnicy 12-15 cm i grubości 4-5 mm.
Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 15-20 minut.
5. Patelnie rozgrzewamy i na suchą patelnię wykładamy taki wyrośnięty placek, przykrywamy pokrywka na 1-2 minutki, następie odkrywamy i już więcej nie przykrywamy.
Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony na niedużym ogniu (kuchenka indukcyjna 6/5 stopień). Gotowe wykładamy do przestygnięcia.
Pieczenie w piekarniku
Chlebki możemy też upiec w piekarniku.
Rozgrzewamy piekarnik razem z blaszką na której będą się piekły do 200stop.
Na tak rozgrzaną blaszkę wykładamy placki i pieczemy je przez około 10 minut. Następnie studzimy.
Źródło Tutaj
6 comments
Bardzo fajny ten chlebek i na pewno smaczny :)
OdpowiedzUsuńCiekawe
OdpowiedzUsuńPyszne chlebki :)
OdpowiedzUsuńSuper chlebek do nadziewania :)
OdpowiedzUsuńSuper szybko i prosto, jak chleb lub pizza
OdpowiedzUsuńDziękuje, chlebki super łatwo się nadziewa i bardzo nam smakowały więc z całego serduch polecam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.