Grzyby Makaron

Penne Z Sosem Pomidorowo Pieczarkowym

4/12/2018 12:01:00 AMIwona T.

Przygotowanie tego dania nie zajmie Wam dużo czasu, a dzieciaki na pewno chętnie zjedzą tak przygotowany makaron. Możemy użyć tutaj dowolny, swój, ulubiony makaron. W czasie sezonu na pomidory możemy użyć świeżych pomidorków, w prawdzie czas przygotowania dania się troszkę wydłuży, ale za to smak, dania będzie jeszcze lepszy :)














Składniki na 2-3 osoby:

  • 250 g pieczarek
  • puszka pomidorów bez skórki
  • około 100-150 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki przyprawy kuchni włoskiej (używam Kamis)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  • makaron penne ilość na 3 osoby
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Na oliwie przesmażamy cebulę, a następnie dodajemy pieczarki starte na tarce na grubych oczkach bądź pokrojone w plasterki, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku solimy i pieprzymy całość. Dodajemy także pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i przesmażamy całość do odparowania nadmiaru wody.
2. Następnie dodajemy pomidory i przyprawę do kuchni włoskiej, przesmażamy do całkowitego rozpadnięcia się pomidorów, na koniec wlewamy śmietankę i całość odparowujemy do zgęstnienia.
Ewentualnie jeszcze doprawiamy i gotowe. Smacznego !

Cały proces tworzenia sosu od przesmażenia cebulki trwa coś około 30 minut.


You Might Also Like

11 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy