Sernik Amerykański
Sernik wychodzi kremowy, wysoki, nie opadający i nie pęka. Jest wprost idealny, a smakowanie każdego kolejnego kawałka, pozwala doznać tak zwanego nieba w gębie :)
Składniki na tortownicę 18 cm
Spód:
Składniki na tortownicę 18 cm
Spód:
- 100 g ciastek maślanych
- 20 g masła
Masa serowa:
- 500 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam sera twarogowego w kiełbasce/osłonce foliowej)
- 170 ml śmietanki 30 %
- 4 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- kilka kropel esencji waniliowej
Polewa:
- 4 łyżeczki cukru
- 15 g masła/margaryny
- 2 czubate łyżeczki kakao
Dekoracja
- rumowe kulki
1. Ciastka kruszymy na drobno, masło roztapiamy i mieszamy z ciastkami do utworzenia mokrego piasku. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy masę ciasteczkową i mocno ugniatamy. Chowamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa
2. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się składników (ważne aby było to krótko gdyż, dłuższe miksowanie napowietrzy masę serową która następnie podczas pieczenia bardzo wysoko wyrośnie, a następnie opadnie )
3. Gotową masę wylewamy na spód ciasteczkowy.
Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej.
4. Foremkę z sernikiem owijamy dokładnie, dwa lub trzy razy folią aluminiową i wstawiamy do większej foremki.
Do tej większej foremki nalewamy wrzącej wody, tak aby sięgała do połowy wysokości formy z sernikiem..
Sernik pieczemy w 170-180 stopniach przez około 60-70 minut.
Po upieczeniu, masa serowa powinna być ścięta i lekko zarumieniona.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy na noc do lodówki aby nabrał aksamitnej konsystencji.
Polewa i dekoracja
20 comments
do serników mam szczególną słabość- wcinam każdy a ten wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Sernikom ciężko jest się oprzeć :D
UsuńIwonko wspaniały serniczek :-) a je uwielbiam je najbardziej :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :D
UsuńSernik wygląda pysznie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :D i również pozdrawiam :)
UsuńIdealnie kremowy:)
OdpowiedzUsuńTak, bardzo :)
UsuńTwój serniczek wygląda idealnie <3
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :D
UsuńKusi mnie on już od dłuższego czasu ;-)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest przepyszny :)
UsuńWygląda genialnie! Nie dość, że to sernik to jeszcze prezentuje się po królewsku :D
OdpowiedzUsuńDziękujeeee :D :*
UsuńWyglada super ale z ameryka to raczej wspolnego nic nie ma, bo nie ma w ameryce twarogu.
UsuńZ tymi kuleczkami i polewą zjadła bym w całości haha
OdpowiedzUsuńOj, czyli będę pamiętać aby większe porcje takich dobroci robić ;) :-D
UsuńCudowny :)
OdpowiedzUsuńsernik smaczny, puszysty, wszystko się udało no i robi się błyskawicznie. Niech was nie zrazi, że na początku spód z ciasteczek i masla wychodzi bardzo sypki (osobiście dodałam więcej masła, bo się bałam że nie udzwignie sernika, a robiłam z podwójnej porcji, ale w lodówce nieco zwiąże, poza tym sernik 'odda' nieco wolgoci, błąd nowicjusza ;) ) niestety jestem fanem nieco cięższych i zbitych serników, tradycyjnych więc polecam tylko dla osób lubiących serniki lekkie i pusztyste, bo smaczny :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że serniczek smakował i dziękuje za długi i szczegółowy komentarz. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.