Sernik Amerykański

by - 1/05/2018 12:05:00 AM

Sernik wychodzi kremowy, wysoki, nie opadający i nie pęka. Jest wprost idealny, a smakowanie każdego kolejnego kawałka, pozwala doznać tak zwanego nieba w gębie :)

















Składniki na tortownicę 18 cm

Spód:

  • 100 g ciastek maślanych
  • 20 g masła
Masa serowa:
  •  500 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam sera twarogowego w kiełbasce/osłonce foliowej)
  • 170 ml śmietanki 30 %
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • kilka kropel esencji waniliowej
Polewa:
  • 4 łyżeczki cukru
  • 15 g masła/margaryny
  • 2 czubate łyżeczki kakao
Dekoracja
  • rumowe kulki
Spód z ciasteczek

1. Ciastka kruszymy na drobno, masło roztapiamy i mieszamy z ciastkami do utworzenia mokrego piasku. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy masę ciasteczkową i mocno ugniatamy. Chowamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


Masa serowa

2. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się składników (ważne aby było to krótko gdyż, dłuższe miksowanie napowietrzy masę serową która następnie podczas pieczenia bardzo wysoko wyrośnie, a następnie opadnie )
3. Gotową masę wylewamy na spód ciasteczkowy. 
Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej. 
4. Foremkę z sernikiem owijamy dokładnie, dwa lub trzy razy folią aluminiową i wstawiamy do większej foremki.
Do tej większej foremki nalewamy wrzącej wody, tak aby sięgała do połowy wysokości formy z sernikiem..
Sernik pieczemy w 170-180 stopniach przez około 60-70 minut.
Po upieczeniu, masa serowa powinna być ścięta i lekko zarumieniona.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy na noc do lodówki aby nabrał aksamitnej konsystencji.

Polewa i dekoracja

5. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto. Na koniec układamy kulki rumowe lub inne albo pomijamy je.





Podobne Posty

20 comments

  1. do serników mam szczególną słabość- wcinam każdy a ten wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Sernikom ciężko jest się oprzeć :D

      Usuń
  2. Iwonko wspaniały serniczek :-) a je uwielbiam je najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik wygląda pysznie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ślicznie :D i również pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Twój serniczek wygląda idealnie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Kusi mnie on już od dłuższego czasu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda genialnie! Nie dość, że to sernik to jeszcze prezentuje się po królewsku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyglada super ale z ameryka to raczej wspolnego nic nie ma, bo nie ma w ameryce twarogu.

      Usuń
  7. Z tymi kuleczkami i polewą zjadła bym w całości haha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, czyli będę pamiętać aby większe porcje takich dobroci robić ;) :-D

      Usuń
  8. sernik smaczny, puszysty, wszystko się udało no i robi się błyskawicznie. Niech was nie zrazi, że na początku spód z ciasteczek i masla wychodzi bardzo sypki (osobiście dodałam więcej masła, bo się bałam że nie udzwignie sernika, a robiłam z podwójnej porcji, ale w lodówce nieco zwiąże, poza tym sernik 'odda' nieco wolgoci, błąd nowicjusza ;) ) niestety jestem fanem nieco cięższych i zbitych serników, tradycyjnych więc polecam tylko dla osób lubiących serniki lekkie i pusztyste, bo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że serniczek smakował i dziękuje za długi i szczegółowy komentarz. Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych