Makowiec Japoński Na Maku Mielonym
Pyszny makowiec troszkę inny od tego tradycyjnego, pieczonego na święta. Makowiec jest bardzo wilgotny za sprawą jabłek, a brak ciasta, zrekompensował dodatek ciasteczek kruchych na górze ;)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
1. Ciasto na ciasteczka zagniatamy (jeśli wydaje nam się że ciasto jest zbyt suche dodajmy jeszcze odrobinę śmietany ) i chowamy do lodówki na czas przygotowania masy makowej.
2. Mak mielony przekładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, stawiając całość na gazie na małym ogniu i kilkukrotnie mieszamy, trwa to dosłownie 2 minutki. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z połową cukru na puch, dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem ucierając aż ciasto wchłonie żółtko. Następnie dodajemy mak, bakalie, starte jabłka na dużych oczkach i kasze mannę.
4. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając druga połowę cukru.
Ubita pianę delikatnie wmieszać do masy makowej. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Wyjmujemy schłodzone ciasto, wałkujemy i wycinamy ciasteczka mogą to być jak u mnie choinki lub gwiazdeczki lub inne ;)
Ciasteczka delikatnie wciskamy na wierzch ciasta, wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 170-180 stop i pieczemy przez około 1h i 10 min
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
- 250 g maku mielonego
- 3/4 szkl wody
- 3 jabłka
- 4 i 1/2 łyżki kaszy manny
- 4 jajka
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 3/4 szkl cukru
- bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa )
- 50 g masła
- 120 g mąki
- 1 łyżka śmietany kwaśnej 12-18 %
- 1 żółtko ( białko możemy dołożyć do masy makowej )
1. Ciasto na ciasteczka zagniatamy (jeśli wydaje nam się że ciasto jest zbyt suche dodajmy jeszcze odrobinę śmietany ) i chowamy do lodówki na czas przygotowania masy makowej.
2. Mak mielony przekładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, stawiając całość na gazie na małym ogniu i kilkukrotnie mieszamy, trwa to dosłownie 2 minutki. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z połową cukru na puch, dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem ucierając aż ciasto wchłonie żółtko. Następnie dodajemy mak, bakalie, starte jabłka na dużych oczkach i kasze mannę.
4. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając druga połowę cukru.
Ubita pianę delikatnie wmieszać do masy makowej. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Wyjmujemy schłodzone ciasto, wałkujemy i wycinamy ciasteczka mogą to być jak u mnie choinki lub gwiazdeczki lub inne ;)
Ciasteczka delikatnie wciskamy na wierzch ciasta, wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 170-180 stop i pieczemy przez około 1h i 10 min
18 comments
Doskonale! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje ! :D
UsuńOryginalnie wygląda z tymi ciasteczkami ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :)
UsuńPrezentuje się cudnie :) Na pewno by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ślicznie :D
UsuńBardzo ciekawy przepis. Ślicznie wyglądają te choineczki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że przepis i ciacho się podobają i dziękuje za miłe słowa :)
UsuńA gdzie dodaje się jabłka?
UsuńJuż poprawione :) Punkt 3. "..Następnie dodajemy mak, bakalie, starte jabłka na dużych oczkach i kasze mannę"
UsuńWspaniały ❤️ Wesołych Świąt, pysznych dań, cudownych prezentów, rodzinnej atmosfery i szczęśliwego Nowego Roku 😍
OdpowiedzUsuńDziękuje i dziękuje za życzenia :)
UsuńMuszę taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńWspaniałych i pysznych Świąt :)
Dziękuje i nawzajem :)
UsuńThanks for this yummy rezept!
OdpowiedzUsuńNo problem ;) :)
UsuńPyszny! Jeden z moich ulubionych makowców ♡
OdpowiedzUsuńLubimy jak jest dużo maku w makowcu więc ten przepis zawsze przypadał nam do gustu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.