sobota, 23 grudnia 2017

Śledzie W Oleju - Krok Po Kroku

Jest to idealny, świąteczny przepis na śledzie.


















Składniki na dwa słoiki śledzi:

Marynata:

  • 4 płaty śledzi a'la matias
  • 2 szkl wody
  • 1/2 szkl octu
  • 4 ziarnka pieprzu
  • 4-6 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 spore cebule 
Zalewa z oleju:
  • olej rzepakowy np od. SemCo
  • 2-4 łyżki oliwy z oliwek
  • ewentualnie suszone pomidory, pieprz świeżo zmielony itp.
1. Śledzie pokroić w kawałki.
2. Cebulę pokrojona w grubsze plasterki sparzyć wodą.


3. Składniki zalewy zagotować i wystudzić.


4. Kawałki śledzi poukładać w słoikach na przemian z cebulą i zalać wystudzona zalewa i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin, ale n ie dłużej niż 2 dni.



5. Po marynowaniu odsączyć śledzie, i zalać mieszanką oleju z oliwą tak aby je przykryło.
Tak przygotowane śledzie możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.Smacznego !!!




10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie sledziki :) Magicznych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i również radosnych Świąt życzę :)

      Usuń
  2. robię nieco inaczej, ale te też muszą byc pyszne:)
    Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy przepis zawsze się troszkę różni to jest właśnie fajne, że będą smakować inaczej :) Również radosnych Świąt życzę :)

      Usuń
  3. Zawsze zdaję się na mamę, ale może w przyszłym roku spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze śledziki robi nasza babcia :) Ale te na pewno też są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.