Drożdżowa Rolada Makowa
Drożdżowa rolada makowa tez musi się znaleźć na świątecznym stole, ale najczęściej gości ona u nas w Boże Narodzenie. Smakuje wtedy bardzo wyjątkowo ;)
Składniki na 2 duże rolady makowe
Ciasto:
Masa makowa:
Składniki na 2 duże rolady makowe
Ciasto:
- 2 szkl mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 1/2 szkl letniego mleka
- 2 żółtka
- 3/4 szkl cukru
- 80 g masła roztopionego i ostudzonego
- kilka kropel esencji waniliowej
Masa makowa:
- 400 g gotowego mielonego maku
- 2 białka
- 2 żółtka
- 3/4 szkl cukru
- 1/4 szkl miodu
- 2 łyżki masła
- 4 dag orzechów włoskich
- 4 dag rodzynek
- parę kropel esencji migdałowej
1. Z drożdży, mleka i jednej łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
2. W tym czasie szykujemy masę makową.
Gotowy mielony mak zalewamy wrzątkiem tak 1 cm ponad mak. Odstawiamy na go na 10-15 min, następnie odcedzamy na gazie (pozostawiamy go tak przez chwile aby dokładnie się odsączył)
3. Do miski dajemy mąkę wraz z żółtkami, pozostałym cukrem, esencja waniliową oraz cały wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać, podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło. gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na około 30-45 min.
4. Podczas wyrastania ciasta przygotowujemy masę makową, dodajemy bakalie, roztopiony miód z masłem, cukier, esencje migdałową, żółtka oraz na sam koniec ubite białka na sztywno.
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na długość blaszek.
Aby mak dobrze trzymał sie ciasta i nie tworzył się zakalec, przed wyłożeniem maku smarujemy ciasto białkiem.
Wykładamy masę tak aby zostawić po brzegach po 2-3 cm pustego ciasta.
Następnie zawijamy rolady ( pamiętajmy aby końce rolad zawinąć pod spód ! ) i przenosimy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 20 min. Wierzchy rolad przed włożeniem do pieca możemy posmarować białkiem.
2 comments
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makowce :-) pysznie Iwonko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.