, , , ,

Drożdżowa Rolada Makowa

00:05:00

Drożdżowa rolada makowa tez musi się znaleźć na świątecznym stole, ale najczęściej gości ona u nas w Boże Narodzenie. Smakuje wtedy bardzo wyjątkowo ;)








Składniki na 2 duże rolady makowe

Ciasto:

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1/2 szkl letniego mleka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szkl cukru
  • 80 g masła roztopionego i ostudzonego
  • kilka kropel esencji waniliowej


Masa makowa:

  • 400 g gotowego mielonego maku
  • 2 białka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/4 szkl miodu
  • 2 łyżki masła
  • 4 dag orzechów włoskich
  • 4 dag rodzynek
  • parę kropel esencji migdałowej




1. Z drożdży, mleka i jednej łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
2. W tym czasie szykujemy masę makową.  
Gotowy mielony mak zalewamy wrzątkiem tak 1 cm ponad mak. Odstawiamy na go na 10-15 min, następnie odcedzamy na gazie (pozostawiamy go tak przez chwile aby dokładnie się odsączył)
3. Do miski dajemy mąkę wraz z żółtkami, pozostałym cukrem, esencja waniliową oraz cały wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać, podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło. gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na około 30-45 min.
4. Podczas wyrastania ciasta przygotowujemy masę makową, dodajemy bakalie, roztopiony miód z masłem, cukier, esencje migdałową, żółtka oraz na sam koniec ubite białka na sztywno.
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na długość blaszek.
Aby mak dobrze trzymał sie ciasta i nie tworzył się zakalec, przed wyłożeniem maku smarujemy ciasto białkiem. 

Wykładamy masę tak aby zostawić po brzegach po 2-3 cm pustego ciasta.

Następnie zawijamy rolady ( pamiętajmy aby końce rolad zawinąć pod spód ! ) i przenosimy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 20 min. Wierzchy rolad przed włożeniem do pieca możemy posmarować białkiem.

Nasze rolady pieczemy w 190 stop przez około 40-50 min. Po upieczeniu mozemy polać je czekoladą lub lukrem :)


You Might Also Like

2 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.