poniedziałek, 13 listopada 2017

Knedelki Bułczano - Szpinakowe

Knedle które bardzo miło zaskoczyły mnie swoim smakiem, a jeśli chcecie się dowiedzieć jak smakują, przygotujcie je, na pewno staną się jednymi z waszych ulubionych klusek ;)
Ps. knedelki wychodzą dość mięciutkie, a odgrzane na drugi dzień smakują równie dobrze :)










Składniki na 2 osoby:

  • 200 gr czerstwych bułek ( miękkich, środków kajzerek )
  • 100 g szpinaku (np. mrożonego)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartego sera
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki wody do zwilżenia środków bułek
  • sól, pieprz do smaku
1. Szpinak rozmrażamy, odciskamy.
2. Środki z bułek rwiemy na drobne kawałeczki bądź kroimy i wrzucamy do miski, polewamy wodą i odstawiamy.
3. Na oliwie/oleju przesmażamy cebulę oraz czosnek, następnie dodajemy do tego szpinak i całość przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Do bułek dodajemy szpinak, mąkę, ser, jajko oraz bułkę tartą. Mieszamy wszystko dokładnie i zwilżonymi dłońmi formujemy małe knedle które wrzucamy na gotującą się osoloną wodę.

Od wypłynięcia kluseczek, gotujemy je około 10-15 minut. Podajemy okraszone cebulką. Smacznego !



11 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.