Knedelki Bułczano - Szpinakowe
Knedle które bardzo miło zaskoczyły mnie swoim smakiem, a jeśli chcecie się dowiedzieć jak smakują, przygotujcie je, na pewno staną się jednymi z waszych ulubionych klusek ;)
Ps. knedelki wychodzą dość mięciutkie, a odgrzane na drugi dzień smakują równie dobrze :)
Składniki na 2 osoby:
Ps. knedelki wychodzą dość mięciutkie, a odgrzane na drugi dzień smakują równie dobrze :)
Składniki na 2 osoby:
- 200 gr czerstwych bułek ( miękkich, środków kajzerek )
- 100 g szpinaku (np. mrożonego)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki tartego sera
- 2 łyżki bułki tartej
- 2-3 łyżki wody do zwilżenia środków bułek
- sól, pieprz do smaku
2. Środki z bułek rwiemy na drobne kawałeczki bądź kroimy i wrzucamy do miski, polewamy wodą i odstawiamy.
3. Na oliwie/oleju przesmażamy cebulę oraz czosnek, następnie dodajemy do tego szpinak i całość przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Do bułek dodajemy szpinak, mąkę, ser, jajko oraz bułkę tartą. Mieszamy wszystko dokładnie i zwilżonymi dłońmi formujemy małe knedle które wrzucamy na gotującą się osoloną wodę.
Od wypłynięcia kluseczek, gotujemy je około 10-15 minut. Podajemy okraszone cebulką. Smacznego !
11 comments
Wspaniała propozycja dla moich wegetarian :)
OdpowiedzUsuńO tak, idealna :D
UsuńNigdy takich nie jadłam, ale bardzo apetycznie wyglądają i chętnie przygotuję :)
OdpowiedzUsuńZachęcam, na pewno posmakują :D
UsuńBardzo je lubię:)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńSuper , nigdy takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować, są pycha :D
UsuńFajny pomysł, bardzo mi się podoba
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńJeszcze takich nie jadłam :) Spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.