czwartek, 9 listopada 2017

Herbaciane Naleśniki Z Jabłkami

Spokojnie...to nie naleśniki ze szpinakiem ;D Taki kolorek otrzymałam po dodaniu do ciasta, herbaty różanej z jabłkami która była czerwonego kolorku :)
Naleśniki dzięki owocowej herbacie nabrały bardzo fajnego smaku, polecam wam pokombinować z różnymi smakami herbat i popróbować z która najlepiej wam smakują takie naleśniczki :)















Składniki na około 8 średnich naleśników:

  • 2 jajka kl M
  • 1 szkl mąki ( nieczubata )
  • 1/3 szkl zaparzonej herbaty ( u mnie różana z jabłkiem )
  • 3/4 szkl mleka lub np. napoju sojowego, migdałowego itp.
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki roztopionego masła
  • olej do smażenia np. Wielkopolski
Nadzienie:
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki wody
  • ewentualnie sok z cytryny lub cukier jeśli jabłka były by bardzo słodkie albo bardzo kwaśne
1. Herbatę zaparzamy w 1/3 szkl wody i odstawiamy do przestygnięcia.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, podlewamy wodą i zaczynamy je dusić do miękkości.
3. Składniki na ciasto, razem z ostudzoną herbatą, mieszamy/miksujemy ze sobą.
Smażymy następnie naleśniki na niewielkiej ilości oleju.
Usmażone, układamy je jeden na drugim i przykrywamy talerzem ( to sprawi że zmiękną i łatwo będzie je nam formować w rulony czy koperty)
4. Gotowe naleśniki napełniamy jabłkami i przed podaniem jeszcze delikatnie je podsmażamy z nadzieniem. Smacznego !!!!








Przepis bierze udział w konkursie #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski

8 komentarzy:

  1. Na naleśniki to ja zawsze jestem chętna :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja, tylko mąż nie zawsze jest chętny i tak często ich nie robię dla tego :)

      Usuń
  2. Narobiłaś nam ochoty na naleśniki ^^ I to z jabłkowym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dziewczyny musicie teraz koniecznie je zrobić :D

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.