Placuszki Tanie gotowanie

Ekspresowe Ziemniaczano Warzywne Placki

07:00:00Iwona T.

Super chrupiące placuszki ziemniaczane z dodatkiem warzyw i sera żółtego. Szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze bardzo smaczne ;)











Składniki na około 12-15 placków:

  • około 5 średnich ziemniaków (odmiany Amerykan)
  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej z małą górką
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • kawałeczek selera
  • 1/2 cebuli lub 2-3 sztuki cebuli szalotki
  • 1 płaska łyżka natki pietruszki
  • 2-3 łyżki startego na tarce sera żółtego
  • sól, pieprz do smaku plus ewentualnie 1 łyżeczka domowego warzywka
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • dip/pasta warzywna, domowa, bądź kupna (np. od Wawrzyniec)
  • lub kwaśna śmietana
  • lub ketchup
1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy jak na zupę, przekładamy je do blendera. dodajemy natkę pietruszki, cebulę, mąkę, jajko, i po szczypcie soli i pieprzu (przyprawimy ostatecznie po miksowaniu) Całość miksujemy/blendujemy nie na taka całkowita papkę ale tak aby nie było kawałków zwłaszcza ziemniaków.

2. Zblendowaną/zmiksowaną masę przekładamy do miski, dodajemy ser żółty i ostatecznie przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na  oleju na złoty kolor z obydwóch stron.
Podajemy z dipem warzywnym lub śmietaną lub ketchupem. Smacznego !!!




You Might Also Like

14 komentarze

  1. wyglądają bardzo smacznie ;) Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i na pewno zaglądnę na stronkę :D

      Usuń
  2. This looks so yummy! Thanks for the rezept. I follow you. Do you want to follow back?
    Lovely greetings,
    Christine

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you :D I'm already following you :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuje, były bardzo chrupiące :D

      Usuń
  4. same pyszności! z serem jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajne placuchy :) a te pasty od wawrzyniec bardzo lubię, moja ulubiona to ta z bakłażana :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :D to moja pierwsza pasta, ale tą z bakłażanem muszę koniecznie spróbować ;)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy