piątek, 3 listopada 2017

Ciasto Migdałowe Z Jabłkami

Ciasto dla wielbicieli migdałów, migdałowych smaków i marcepana ;)
















Składniki na blaszkę o śred. 24 cm:

  • 150 g masła
  • 130 g cukru 
  • 1 opakowanie cukru migdałowego lub waniliowego (migdałowy bardzo podbija smak, ja takiego użyłam właśnie)
  • 3 jajka
  • 100 g zmielonych migdałów (można zmielić płatki migdałów)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z małą górką
  • 50 ml mleka
  • 1 duże jabłko lub dwa małe
  • cukier puder do posypania ciasta
1. Masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy.
2. Teraz dodajemy zmielone migdały oraz część mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, a następnie dodajemy resztę mąki oraz mleko. Miksujemy i gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i wysypanej zmielonymi migdałami.
3. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek.


Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 45-50 minut.
Jeśli ciasto pod koniec pieczenia zbyt mocno rumieni się z wierzchu przykrywamy je papierem do pieczenia i dopiekamy do końca czasu. Ciasto jest wtedy gotowe gdy wbity, drewniany, patyczek w środek ciasta jest suchy.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem Smacznego !!!!

Źródło inspiracji gazeta "Skarb"

14 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda :) Prosze o kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i już kroje kawałeczek ;)

      Usuń
  2. Wspaniałe!
    Bardzo jesienne.
    Uwielbiam takie ciasta...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto pyszne i pachnące migdałami, to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Same fajne składniki, świetne ciasto do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciasto, bardzo lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda świetnie, a brzmi jeszcze lepiej;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, ale świetne ciasto :) Nie wydaję się też być aż takie trudne do przyrządzenia, powinno mi się udać :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i polecam bo jest na prawdę proste w wykonaniu ;) Trzymam kciuki aby się upiekło i smakowało :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.