Miodowe Placuszki Z Jabłkami I Orzechami
Uwielbiam piec słodkie placuszki z różnymi nadzieniami, dodatkami. Jesienią najczęściej z jabłkami, naszymi, polskimi. Placuszki smakują wtedy wyjątkowo, a dla jeszcze większego podbicia smaku jako słodzidła użyłam miodu oraz dodałam orzechy które bardzo fajnie chrupią podczas jedzenia :)
Składniki na około 20 placuszków:
1. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy.
Składniki na około 20 placuszków:
- 150 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 2 jajka kl M (oddzielnie białka i żółtka)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki miodu
- 2 średniej wielkości jabłka
- około 2 łyżki posiekanych niezbyt drobno orzechów (np. włoskich, laskowych)
- kilka kropli esencji waniliowej
- cukier puder do posypania placków
- olej rzepakowy do smażenia np. Olej Wielkopolski
1. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy.
2. Teraz dodajemy połowę mąki z proszkiem do pieczeni oraz połowę mleka i mieszamy, po chwili dodajemy resztę mąki z mlekiem, esencję waniliową, miód i orzechy. Mieszamy.
3. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy je do ciasta na sam koniec.
Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placuszki na rumiano z obydwóch stron.
Gotowe obsypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego !!!
3 comments
Bardzo apetyczne placuszki :) Mniam...
OdpowiedzUsuńWspaniałe na śniadanie.
OdpowiedzUsuńBardzo jesiennie...
:)
Placuszki w takim wydaniu zawsze mile widziane :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.