Orzechy Placuszki

Miodowe Placuszki Z Jabłkami I Orzechami

00:05:00Iwona T.

Uwielbiam piec słodkie placuszki z różnymi nadzieniami, dodatkami. Jesienią najczęściej z jabłkami, naszymi, polskimi. Placuszki smakują wtedy wyjątkowo, a dla jeszcze większego podbicia smaku jako słodzidła użyłam miodu oraz dodałam orzechy które bardzo fajnie chrupią podczas jedzenia :)
















Składniki na około 20 placuszków:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka kl M (oddzielnie białka i żółtka)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki miodu
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • około 2 łyżki posiekanych niezbyt drobno orzechów (np. włoskich, laskowych)
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • cukier puder do posypania placków
  • olej rzepakowy do smażenia np. Olej Wielkopolski

1. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy.
2. Teraz dodajemy połowę mąki z proszkiem do pieczeni oraz połowę mleka i mieszamy, po chwili dodajemy resztę mąki z mlekiem, esencję waniliową, miód i orzechy. Mieszamy.
3. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy je do ciasta na sam koniec.
Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placuszki na rumiano z obydwóch stron.
Gotowe obsypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego !!!





You Might Also Like

3 komentarze

  1. Bardzo apetyczne placuszki :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe na śniadanie.
    Bardzo jesiennie...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki w takim wydaniu zawsze mile widziane :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy