Bezglutenowe Naleśniki

Bezglutenowe Budyniowe Naleśniki Z Twarogiem I Sosem Truskawkowym

10/30/2017 06:30:00 AMIwona T.

Nie spodziewałam się, że wyjdą tak pyszne ! Ich zapach po prostu tak pobudził moje kubki smakowe, że zjadłam sama prawie całą porcję ;) Wypróbujcie, posmakujcie i zobaczcie czy czy nie staną się one jednymi z waszych ulubionych :)
















Składniki na około 6-7 naleśników:

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bezglutenowego ( 45 g np. od firmy Celiko )
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej lub ryżowej
  • 2 jajka kl M
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody gazowanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki roztopionego masła lub oleju lub oleju kokosowego
Nadzienie:
  • około 150 g twarogu lub serka kremowego
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • w przypadku twarogu dodatkowo 4-5 łyżek śmietanki 30%
Sos Truskawkowy:
  • garść truskawek mrożonych
  • 2 łyżki wody
  • cukru tyle aby było słodkie (wszystko zależy od truskawek, czy są kwaśne czy słodkie)
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
1. Wszystkie składniki mieszamy/roztrzepujemy bądź miksujemy ze sobą i odstawiamy na chwilę.
2. W tym czasie przygotowujemy twaróg, który rozcieramy z cukrem oraz sos truskawkowy. Truskawki umieszczamy w garnuszku razem z woda i cukrem i zagotowujemy. Następnie blendujemy i dodajemy jogurt. Możemy zostawić sobie parę truskawek w całości lub w ogóle nie blendować (ja tak zrobiłam).
3. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, pamiętając aby przed każdym wylaniem porcji ciasta na patelnie zamieszać je, gdyż mąką osiada na dnie. 
Każdy upieczony naleśnik, przekładamy na talerz, układając jeden na drugim i przykrywamy drugim talerzem, naleśniki pozostaną wtedy miękkie i wilgotne :) 
Gotowe, smarujemy twarogiem, składamy w trójkąt, polewamy sosem i podajemy. Smacznego !!!!


You Might Also Like

13 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy