Bitki Schabowe W Sosie Pieczarkowym
Propozycja na pyszny jesienny obiad z mięskiem i pieczarkami :)
Składniki na 2-3 osoby:
Składniki na 2-3 osoby:
- 5 plastrów schabu
- 1/2 dużej cebuli
- około 150 g pieczarek
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 szkl śmietany 30 %
- około 3 szkl wody
- 1/2 korzenia pietruszki
- natka pietruszki
- sól, pieprz, domowe lub kupne warzywko
1. Schab myję, wycieram i rozbijam tłuczkiem na nie za cienkie plastry. Oprószam je solą i pieprzem, obtaczam w mące i kładę na rozgrzany olej. Smażę po kilka minut z każdej strony. Przekładam do gotującego się garnka z wodą, warzywkiem i korzeniem pietruszki.
2. Na tej samej patelni (o ile się nadaje ;) przesmażamy cebulę a następnie dodajemy ząbek czosnku i starte na grubych oczkach pieczarki lub pokrojone w pasterki ( ja zazwyczaj robię pół na pół )
Przesmażone przekładam do garnka z gotującym się mięsem, doprawiam solą, pieprzem i gotuję do miękkości mięsa około 1 i 1/2 godz (mięsko wtedy wręcz się rozpada).
3. Pod koniec gotowania wlewam śmietanę i gotuje do zgęstnienia/odparowania sosu.
Podaje z ziemniaczkami bądź kopytkami <-- klik oproszonymi natka pietruszki i obowiązkowo z kiszonym ogórkiem <--klik ;) Smacznego !!!
8 comments
To jest danie idealne dla mnie :) Takie bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :D
UsuńUwielbiam schab
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńWspaniale wyglądają. Aż mam ochotę na taki obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i zapraszam na porcyjkę ;)
UsuńSmaczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, właśnie niesamowicie nam smakował :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.