Mini Pulpeciki W Sosie Ze Świeżych Kurek
Takie danie wymyśliłam sobie na obiad. Kurek w sklepach i na targu coraz więcej więc i ochoty człowiek nabiera na nie, a kiedy już się smażą na patelni to ten piękny zapach na pewno zwabi domowników ;)
Składniki na 2-3 osoby
Składniki na sos:
Składniki na 2-3 osoby
Składniki na sos:
- 200 g świeżych kurek
- 1/2 dużej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- bulion warzywny domowy lub z kostki
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 szkl śmietany 30 %
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
Składniki na pulpeciki:
- 1/2 kg mięsa mielonego ( dałam z łopatki, ale może też być z drobiu )
- dupka cebuli starta na najmniejszych oczkach na tarce
- 1 żółtko
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz, warzywa suszone bez soli, natka pietruszki
- mąka do obtoczenia
Dodatki:
- dwa woreczki ryżu
1. Grzyby starannie myjemy i przebieramy. Większe kapelusze czy nóżki kroimy na mniejsze kawałki.
2. Na patelni szklimy cebulę pod koniec dodając ząbek czosnku. Następnie dodajemy nasze kurki.
3. Podczas smażenia kurki wypuszcza wodę, ale nie należy się tym przejmować gdyż większa jej cześć w trakcie smażenia wyparuje.
4. W garnku zagotowujemy wodę wraz z bulionem (domowym bądź kupnym) i podsmażone kurki wraz z cebulką przekładamy do gotującego się garnka z wodą.
5. Teraz szykujemy pulpeciki. Mięso mieszamy z żółtkiem, jedna łyżką bułki tartej, starta cebulą, przyprawami i natką pietruszki, formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe obtaczamy w mące i wrzucamy do gotujących się już kurek.
Całość gotujemy około 20-25 minut. W tym czasie gotujemy także ryż według przepisu na opakowaniu.
6. Pod koniec tego czasu w szklance mieszamy śmietanę z mąką i hartujemy ją gorącą wodą z grzybków. Wlewamy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia sosu. Podajemy z ryżem. Smacznego !!!
2. Na patelni szklimy cebulę pod koniec dodając ząbek czosnku. Następnie dodajemy nasze kurki.
3. Podczas smażenia kurki wypuszcza wodę, ale nie należy się tym przejmować gdyż większa jej cześć w trakcie smażenia wyparuje.
4. W garnku zagotowujemy wodę wraz z bulionem (domowym bądź kupnym) i podsmażone kurki wraz z cebulką przekładamy do gotującego się garnka z wodą.
5. Teraz szykujemy pulpeciki. Mięso mieszamy z żółtkiem, jedna łyżką bułki tartej, starta cebulą, przyprawami i natką pietruszki, formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe obtaczamy w mące i wrzucamy do gotujących się już kurek.
Całość gotujemy około 20-25 minut. W tym czasie gotujemy także ryż według przepisu na opakowaniu.
6. Pod koniec tego czasu w szklance mieszamy śmietanę z mąką i hartujemy ją gorącą wodą z grzybków. Wlewamy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia sosu. Podajemy z ryżem. Smacznego !!!
1 comments
Niesamowicie apetycznie wyglądające danie :) Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.