Borówki Pierogi

Delikatne Pierogi Z Borówkami

8/21/2017 07:35:00 AMIwona T.

Pyszne pierogi, z cienkim ciastem i z soczystymi, słodkimi borówkami amerykańskimi. Zróbcie sobie takie pierożki, a może zasmakują wam bardziej niż te z polskimi jagodami ;)















Składniki na około 30 pierożków:
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl gorącego mleka z wodą
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
  • około 200 g borówki amerykańskiej

1. Zagrzewamy w garnuszku wodę z mlekiem tak aby była dość gorąca.
2. W misce mieszamy make z solą, powoli wlewając wodę zagniatamy ciasto, dodajemy także w trakcie olej.  Zagniatamy około 5 min.
3. Wałkujemy i wykrawamy kółka.

4. Każde kółko z jednej strony smarujemy wodą (aby się lepiej sklejało) nakładamy porcję borówek, zalepiamy i odkładamy na ściereczkę pamiętając aby przykrywać cały czas pierogi gdyż mogą uschnąć nam a potem w gotowaniu będą pękać.
5. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia, przez około 3-5 min.
Podajemy polane śmietaną/jogurtem z cukrem lub bez. Smacznego !!

You Might Also Like

8 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy