poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Delikatne Pierogi Z Borówkami

Pyszne pierogi, z cienkim ciastem i z soczystymi, słodkimi borówkami amerykańskimi. Zróbcie sobie takie pierożki, a może zasmakują wam bardziej niż te z polskimi jagodami ;)















Składniki na około 30 pierożków:
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl gorącego mleka z wodą
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
  • około 200 g borówki amerykańskiej

1. Zagrzewamy w garnuszku wodę z mlekiem tak aby była dość gorąca.
2. W misce mieszamy make z solą, powoli wlewając wodę zagniatamy ciasto, dodajemy także w trakcie olej.  Zagniatamy około 5 min.
3. Wałkujemy i wykrawamy kółka.

4. Każde kółko z jednej strony smarujemy wodą (aby się lepiej sklejało) nakładamy porcję borówek, zalepiamy i odkładamy na ściereczkę pamiętając aby przykrywać cały czas pierogi gdyż mogą uschnąć nam a potem w gotowaniu będą pękać.
5. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia, przez około 3-5 min.
Podajemy polane śmietaną/jogurtem z cukrem lub bez. Smacznego !!

8 komentarzy:

  1. Na takie pierożki to ja bardzo chętnie się skusze :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierogi, a te z jagodami wyglądają bardzo smacznie. Ale narobiłaś mi ochoty ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i cóż koniecznie trzeba je zroibć :)

      Usuń
  3. Mniam, uwielbiam pierogi, a Twoje wyglądają niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.