Drożdżowe Ze Śliwkami I Kruszonką
Do takich śliweczek, drożdżowe ciasto pasuje idealnie :) Zapraszam na kawałeczek puszystego drożdżowego ze śliwką ;)
Ps. dzisiaj mija już dwa lata odkąd zaczęłam prowadzić bloga ;)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Zaczyn:
Ps. dzisiaj mija już dwa lata odkąd zaczęłam prowadzić bloga ;)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Zaczyn:
- 15 g drożdży świeżych
- 1/3 szkl mleka ciepłego ale nie gorącego
- 1 łyżka cukru
Ciasto:
- 250 g mąki
- 40 g masła roztp. i ostudzonego
- 2 żółtka
- 1/3 szkl cukru
- parę kropel esencji waniliowej
- szczypta soli
- 300 g śliwek
Kruszonka:
- 60 g masła
- 5-6 łyżek maki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy go do podrośnięcia (wkruszamy drożdże do mleka dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy).
2. Do miski dajemy mąkę, żółtka, cukier, szczyptę soli oraz parę kropel esencji waniliowej. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło. Ciasto jest wtedy gotowe kiedy odchodzi od miski i ręki ( u mnie wyrabianiem zajął się robot, a zajęło mu to około 5-7 minut). Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na 1 do 1 i 1/2 godziny.
4. Składniki na kruszonkę zagniatamy i chowamy do lodówki albo zamrażali.
5. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je na blacie i delikatnie wałkujemy na kształt formy do pieczenia. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i układamy na nim połówki śliwek ( aby było łatwiej wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, odwracam ja do góry dnem i nakładam papier na wierzch, zaginam rogi, kanty tak aby papier utworzył "pudełeczko" bez przykrywki, następnie odwracam blaszkę i tak przygotowany papierem wykładam blaszkę ;)
Odstawiamy do ponownego lekkiego podrośnięcia na około 20-30 minut
6. Na podrośnięte ciasto wykładamy kruszonkę i całość wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na około 40-45 minut. Grzanie góra - dół bez termoobiegu.
Upieczone ciasto możemy jeszcze dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego !!!
Odstawiamy do ponownego lekkiego podrośnięcia na około 20-30 minut
6. Na podrośnięte ciasto wykładamy kruszonkę i całość wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na około 40-45 minut. Grzanie góra - dół bez termoobiegu.
Upieczone ciasto możemy jeszcze dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego !!!
11 comments
Ciasto drożdżowe i śliwki to super smaczne połączenie :) gratulacje z okazji urodzin bloga :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńCiasta drożdżowe uwielbiam, a ze śliwkami to połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :D To przepyszne połączenie :D
UsuńMmm ciasto drożdżowe - wygląda jak marzenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńSuper te drożdżóweczki wyglądają! Jestem pewna, że bardzo mi posmakują :P
OdpowiedzUsuńDziękuje i na pewno posmakują ;) :D
UsuńCiasta drożdżowe mogę jeść na okrągło -:)
OdpowiedzUsuńJa też, dlatego tak często je piekę ;)
UsuńUwielbiam takie ciasto:) Gratki z okazji urodzin bloga:) Kolejnych lat życzę pełnych pysznych przepisów:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.