czwartek, 24 sierpnia 2017

Drożdżowe Ze Śliwkami I Kruszonką

Do takich śliweczek, drożdżowe ciasto pasuje idealnie :) Zapraszam na kawałeczek puszystego drożdżowego ze śliwką ;)
Ps. dzisiaj mija już dwa lata odkąd zaczęłam prowadzić bloga ;)




















Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

Zaczyn:

  • 15 g drożdży świeżych
  • 1/3 szkl mleka ciepłego ale nie gorącego
  • 1 łyżka cukru
Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 40 g masła roztp. i ostudzonego
  • 2 żółtka
  • 1/3 szkl cukru
  • parę kropel esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • 300 g śliwek 
Kruszonka:
  • 60 g masła
  • 5-6 łyżek maki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy go do podrośnięcia (wkruszamy drożdże do mleka dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy).
2. Do miski dajemy mąkę, żółtka, cukier, szczyptę soli oraz parę kropel esencji waniliowej. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło. Ciasto jest wtedy gotowe kiedy odchodzi od miski i ręki ( u mnie wyrabianiem zajął się robot,  a zajęło mu to około 5-7 minut). Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na 1 do 1 i 1/2 godziny.
4. Składniki na kruszonkę zagniatamy i chowamy do lodówki albo zamrażali.
5. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je na blacie i delikatnie wałkujemy na kształt formy do pieczenia. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i układamy na nim połówki śliwek ( aby było łatwiej wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, odwracam ja do góry dnem i nakładam papier na wierzch, zaginam rogi, kanty tak aby papier utworzył "pudełeczko" bez przykrywki, następnie odwracam blaszkę i tak przygotowany papierem wykładam blaszkę ;)





Odstawiamy do ponownego lekkiego podrośnięcia na około 20-30 minut


6. Na podrośnięte ciasto wykładamy kruszonkę i całość wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na około 40-45 minut. Grzanie góra - dół bez termoobiegu.

Upieczone ciasto możemy jeszcze dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego !!!


#MyVictorinox


Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

11 komentarzy:

  1. Ciasto drożdżowe i śliwki to super smaczne połączenie :) gratulacje z okazji urodzin bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta drożdżowe uwielbiam, a ze śliwkami to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się :D To przepyszne połączenie :D

      Usuń
  3. Mmm ciasto drożdżowe - wygląda jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super te drożdżóweczki wyglądają! Jestem pewna, że bardzo mi posmakują :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i na pewno posmakują ;) :D

      Usuń
  5. Ciasta drożdżowe mogę jeść na okrągło -:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, dlatego tak często je piekę ;)

      Usuń
  6. Uwielbiam takie ciasto:) Gratki z okazji urodzin bloga:) Kolejnych lat życzę pełnych pysznych przepisów:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.