Kruche Z Budyniem I Borówkami

by - 8/04/2017 07:00:00 AM

Czasami mam problem z kruchym ciastem i kombinuje, a to z temperaturą, a to podpiekam je wcześniej i tak nigdy do końca nie jestem zadowolona. Z pomocą przyszły mi Polskie Młyny i ich "Mieszanka do wypieku kruchego ciasta". Wypróbowałam ją w tym przepisie i jestem z niej bardzo zadowolona, zwłaszcza że w składzie ma mąkę krupczatkę którą czasami jest mi ciężko zdobyć.
Całość jest bardzo prosta, wystarczy dodać jajko i masło, zagnieść, schłodzić i już możemy obmyślać z czym to nasze kruche będzie a może powstaną po prostu ciasteczka..? :)
















Składniki na blaszkę 23 x 23 cm lub o średnicy 24 cm

  • opakowanie gotowego ciasta kruchego od "Polskie Młyny" lub (400 g mąki krupczatki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g masła, 100 g cukru, 1 żółtko)
  • do gotowego opakowania dodajemy 100 g masła i 1 jajko
  • kilka kropel esencji waniliowej (jeśli nie lubimy, nie dajemy)
  • 1 budyń wiśniowy na 3/4 litra mleka
  • 2 i 1/2 szkl mleka
  • 4-5 łyżek cukru
  • 200 g borówek
1. Gotowe opakowanie ciasta przesypujemy do miski i dodajemy zimne masło oraz jajko i zagniatamy ciasto, następnie dzielimy ciasto na dwie nie równe części 2/3 i 1/3.


Większą część ciasta chowamy do lodówki, a tą mniejszą chowamy do zamrażalki.
Tak samo postępujemy z ciastem które sami musimy przygotować (patrz nawias w składnikach)
2. W czasie gdy się chłodzi ciasto, przygotowujemy budyń.
Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, a w 1/2 szkl mleka mieszamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy do zgęstnienia. Następnie odstawiamy budyń aby przestygł.
3. Schłodzoną większą częścią ciasta, wylepiamy dno blaszki/tortownicy, na to wykładamy budyń na który posypujemy owoce. Zamrożoną część ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach na sam wierzch.
Ciasto pieczemy w 180 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu przez około 45-50 minut.
Po upieczeniu możemy je jeszcze dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Smacznego !!






Podobne Posty

13 comments

  1. Bardzo apetyczne ciasto :) Takie bardzo lubię :) Mega pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :) na upały w sam raz ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! Znajdzie się jeszcze kawałeczek dla mnie ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Zawsze chomikuje chociaż ze dwa kawałeczki na później więc na pewno kawałek się znajdzie :)

      Usuń
  4. Bardzo fajny pomysł, uwielbiam właśnie takie kruche ciasta, sama słodycz!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje smaki takie ciasto:) Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie częstuje Cię moim ostatnim kawałkiem ;) :)

      Usuń
  6. Pysznie! Uwielbiam kruche ciasta z budyniem i owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ah ten kolor <3 Ciasto na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych