Risotto Z Warzywami
Pyszne risotto które teraz w okresie letnim robię bardzo często. Nie wymaga "dziesięciu" garnków w których miałyby się gotować różne rzeczy i tym samym spowodowały by że kuchnia zamieniła by się w saunę ; ) Wystarczy patelnia, pokrywka, nóż, drewniana łopatka i deska do krojenia :)
Główna rolę odgrywają tu warzywa więc spokojnie można zrezygnować z mięsa.
Składniki na 2 osoby:
1. Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę wraz z warzywami pokrojonymi w kostkę (marchewką, pietruszką, cukinią).
Główna rolę odgrywają tu warzywa więc spokojnie można zrezygnować z mięsa.
Składniki na 2 osoby:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka (jeśli chcemy bezmięsne to nie dajemy)
- 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio
- 1/2 puszki warzyw mieszanki meksykańskiej
- 1/2 małej marchewki
- 1/2 korzenia pietruszki
- 1 mała cukinia
- 1/2 cebuli
- około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy)
- 1 kieliszek wytrawnego wina
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- olej/oliwa do smażenia
- starty ser parmezan lub gran padano
2. U nas musi być dodatek mięsa więc pierś kroję w drobną kostkę i także przesmażam na tej samej patelni (zazwyczaj zsuwam przesmażone warzywa na talerz, a następnie przesmażam pierś)
4. Następnie podlewam 3 chochelkami bulionu i przykrywam.
Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
Pod koniec smażenia (tak z 10 minut) dodaje warzywa z puszki, tak z łyżkę natki pietruszki, pieprz, mieszam i sprawdzam smak. Następnie dusze dalej.
Pod koniec smażenia (tak z 10 minut) dodaje warzywa z puszki, tak z łyżkę natki pietruszki, pieprz, mieszam i sprawdzam smak. Następnie dusze dalej.
Duszenie ryżu trwa tak około 30-40 minut.
Gotowe risotto wykładam na talerzyk, posypuje serem i podaje. Smacznego !!!
10 comments
Bardzo apetyczny obiadek :) Na takie danie to ja mam ochotę i mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Też lubię takie dania, dlatego często je robię :)
UsuńPyszny, letni obiadek, tak lubię
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Zgadza się na lato idealny :)
UsuńIwonko uwielbiam takie dania, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńZgadza się :D wiemy co dobre :D
UsuńPyszne danie:) Mniam:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńJednogarnkowe dania w lecie są najlepsze :D Nam nie chce się w ogóle gotować ostatnio ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się i muszę się przyznać że też opornie mi idzie gotowanie, a tu tyle świeżych warzyw jest teraz dostępnych eh...:)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.