Cytrynowo Agrestowy Piankowiec Na Herbatnikach
Takie ciasta są super, nie trzeba nic zagniatać, nie trzeba piec, wystarczy mikser, składniki, lodówka i już : )
Składniki na tortownicę 18 cm, na tortownicę 24 cm podwajamy składniki
Pianka cytrynowa:
Składniki na tortownicę 18 cm, na tortownicę 24 cm podwajamy składniki
Pianka cytrynowa:
- 150 ml śmietanki 30 %
- 1/2 opakowania galaretki cytrynowe
- 125 ml gorącej wody
Pianka agrestowa:
- 150 ml śmietanki 30 %
- 1/2 opakowania galaretki agrestowej
- 125 ml gorącej wody
Dodatki:
- kilka okrągłych herbatników (około 12 na małą tortownicę)
- kolorowa posypka do dekoracji (nie konieczne)
- kakao do utworzenia wzorów
1. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Tak samo postępujemy z galaretką agrestową.
2. Tortownicę wykładamy folią. Na dno wykładamy herbatniki, nie muszą być szczelnie ułożone.
3. Pierwszą część (150 ml) śmietany ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy tężejącą galaretkę, ale wciąż płynną. Miksujemy i gotową masę wylewamy na herbatniki, chowamy do lodówki na 2-3 h do stężenia.
4. Na stężałą masę wykładamy porcję herbatników, nie muszą być szczelnie ułożone.
5. Teraz miksujemy ostatnią część śmietanki i wlewamy tężejącą (wciąż płynną) galaretkę agrestową. Miksujemy całość na najwolniejszych obrotach i wylewamy na herbatniki. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem dekorujemy naszego piankowca kakao i ewentualnie kolorową posypką. Smacznego !!!
2. Tortownicę wykładamy folią. Na dno wykładamy herbatniki, nie muszą być szczelnie ułożone.
3. Pierwszą część (150 ml) śmietany ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy tężejącą galaretkę, ale wciąż płynną. Miksujemy i gotową masę wylewamy na herbatniki, chowamy do lodówki na 2-3 h do stężenia.
4. Na stężałą masę wykładamy porcję herbatników, nie muszą być szczelnie ułożone.
5. Teraz miksujemy ostatnią część śmietanki i wlewamy tężejącą (wciąż płynną) galaretkę agrestową. Miksujemy całość na najwolniejszych obrotach i wylewamy na herbatniki. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem dekorujemy naszego piankowca kakao i ewentualnie kolorową posypką. Smacznego !!!
21 comments
Ale fajny przepis !!! ;) Wykorzystam przy uroczystościach rodzinnych ! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie i polecam :D
UsuńRobie podobne ciasto :) Smakuje pysznie :) Dasz kawałek Twojego? ;)
OdpowiedzUsuńCzyli wiemy co dobre ;) Oczywiście częstuj się :D
UsuńWygląda mega pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńPięknie i lekko wygląda 😊
OdpowiedzUsuńDziękuje :* Tak jest bardzo leciutkie :)
Usuńale wygląda obłędnie!!! <3
OdpowiedzUsuńhttp://czynnikipierwsze.com/
Dziękuje :)
UsuńSuper piankowiec, dawno nie miałam okazji żadnego jeść - pora to zmienić, bo wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje i serdecznie go polecam :)
UsuńOjoj kochana jakie cudowne ciacho. Chcę duuuży kawałek 😘
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :* Jak zrobię nowy, poślę Ci duuuży kawałek :D
UsuńCudownie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńPyszny i orzeźwiający deser na lato :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńAle śliczne <3 Widać, że jest taki leciutki i puszysty :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Było jak obłoczek :D
UsuńCudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.