Drożdżowe Z Mrożonymi Jagodami
Jakoś ostatnio bardziej smakują nam drożdżowe ciasta i dlatego piekę je z rożnymi dodatkami, tym razem mama ofiarowała mi pudełeczko zamrożonych jagód które wykorzystałam właśnie w tej drożdżówce. Owoce puściły dość mocno sok, więc radzę blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia aby jej nie zniszczyć.
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:
Zaczyn:
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:
Zaczyn:
- 15 g drożdży świeżych
- 1/3 szkl mleka ciepłego ale nie gorącego
- 1 łyżka cukru
Ciasto:
- 250 g mąki
- 40 g masła roztp. i ostudzonego
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1/3 szkl cukru
- parę kropel esencji waniliowej
- szczypta soli
- 200-300 g zamrożonych jagód + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy go do podrośnięcia (wkruszamy drożdże do mleka dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy).
2. Do miski dajemy mąkę, żółtka, cukier, szczyptę soli o raz parę kropel esencji waniliowej. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło. Ciasto jest wtedy gotowe kiedy odchodzi od miski i ręki ( u mnie wyrabianiem zajął się robot, a zajęło mu to około 5-7 minut). Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na 1 do 1 i 1/2 godziny.
4. Składniki na kruszonkę zagniatamy i chowamy do lodówki albo zamrażali.
5. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je na blacie i delikatnie wałkujemy na kształt formy do pieczenia. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i odstawiamy do lekkiego podrośnięcia ( na około 15 minut )
6. Jagody obtaczamy w mące i wykładamy na podrośnięte ciasto, następnie wykładamy kruszonkę i całość wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na około 45-55 minut
Wystudzone przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !
6. Jagody obtaczamy w mące i wykładamy na podrośnięte ciasto, następnie wykładamy kruszonkę i całość wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na około 45-55 minut
Wystudzone przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !
20 comments
Uwielbiam drożdżowe wypieki, a z jagodami to już poezja :) Podkradam kawałek do kawki :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :D
UsuńUwielbiam drożdżówki
OdpowiedzUsuń:D
UsuńPyszne drożdżowe:) Mniam:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPyszności, uwielbiam drożdżówki :-)
OdpowiedzUsuń:-) Dziękuje
UsuńDoskonałe! Aż u mnie zapachniało :)))
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
Usuńnie pamiętam kiedy ostatnio jadłam taką zwyczajną drożdżówkę :)
OdpowiedzUsuńTaką pustą bez dodatków to też dawno już nie robiłam zazwyczaj coś lubię dodać, jakiś owoc :)
UsuńPyszna drożdżówka. A jak zapachniało.... aż u mnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*:D
UsuńPysznie wyrosło, takie puchate i idealne do kawy, czy mleka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D :*
UsuńJaka warstwa jagód! Nie tam jakieś kuleczki tu i tam tylko konkret :D
OdpowiedzUsuńDostało się spora porcyjkę od mamy to trzeba było zużyć ;) :D
UsuńNajsmaczniejsze ciasto drożdżowe jakie miałam okazję robić, często wracam do tego przepisu.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuje za tak miły komentarz :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.