Jogurtownik Zebra Bez Pieczenia

by - 5/30/2017 07:00:00 AM

Kiedy temperatura za oknem przekracza 25 stopni to znak że pora zawiesić działalność piekarnika na jakiś czas ;) Niestety chęć na ciasto nie mija więc przychodzą wtedy alternatywne wyjścia, bardzo smaczne wyjścia, a są to pyszne ciasta na zimno bez pieczenia :)
Dzisiaj zaproponuje wam lekki jogurtownik :)


















Składniki na tortownicę 18 cm

Spód:

  • 100 g biszkoptów
  • 50 g masła
Masa jogurtowa:
  • 600 g jogurtu naturalnego lub mieszanki greckiego z naturalnym w temp. pokojowej !
  • 80 g czekolady mlecznej
  • od 80-100 g cukru pudru (zależy czy lubimy słodkie czy bardziej słodkie ciasta)
  • 4 łyżeczki żelatyny z małą górką + 7 łyżek bardzo gorącej wody

1. Biszkopty kruszymy i łączymy z masłem, następnie wylepiamy nimi tortownicę która wcześniej wykładamy folią spożywczą i chowamy na czas przygotowania jogurtów do lodówki.
2. Jogurty przekładamy do miski.
3. Żelatynę zalewamy gorącą woda i mieszamy do rozpuszczenia, następnie odstawiamy ją do lekkiego przestygnięcia.
4. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
5. Żelatynę hartujemy czyli mieszamy ją z 2-3 łyżkami jogurtu i następnie wlewamy do miski i całość miksujemy. Dodajemy także cukier puder (najpierw radziłabym dodać tylko 80 gr )
Do czekolady dodajemy po 2-3 łyżki jogurtu hartując ją w ten sposób, następnie masę jogurtową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy zahartowaną czekoladę.
Teraz wylewamy naprzemiennie po łyżce masy na środek ciasta aż do wykończenia mas. W ten sposób powstanie nam zebra :)
Ps. ja źle podzieliłam masę i brakło mi białej dlatego środek mojego ciasta jest tylko czekoladowy.
Gotowy jogurtownik chowamy do lodówki i chłodzimy co najmniej 2-3 h.




Podobne Posty

67 comments

  1. Hmmm a jaka postać ma mieć czekolada? Należy ją roztopić w kąpieli wodnej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, należy ja całkowicie roztopić nad kąpielą wodną :)

      Usuń
  2. No to ja się wpraszam na taki torcik :) Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie jogurtowe ciasta :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować, wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Torcik pierwsza klasa. Wygląda mega apetycznie -:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda super smacznie, na pewno kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi powstały grutki po włożeniu żelatyny. Masa w ogóle się nie sciela i wyrzuciłam do kosza. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, to znak że żelatyna nie była zbyt dobrze zahartowana a jogurty były zbyt zimne w stosunku do niej :( Czasami niestety tak się może zdarzyć.

      Usuń
  8. Witam Przepis świetny i bardzo łatwy a Zebra pychotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda ze nie można wstawić zdjęcia bo z chęcią bym się pochwalila��

      Usuń
  9. Cieszę się :D Zdjęcie może pani wysłać na mojego maila, wstawię je na na fb na fanpage'u mojej strony do albumu "Czytelnicy gotują" :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurczę, nam jeszcze taka piękna zebra nie wyszła! Super :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z waszymi zdolnościami, wyjdzie wam jeszcze ładniejsza ;)

      Usuń
  11. Witaj Iwonko ja już wcześniej miałam ten przepis i robiłam go potwierdzam jest pyszny mam go na blogu http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda jest pyszny chociaż nasze przepisy się różnią to zeberka wyszła nam fajna :)

      Usuń
  12. Jak ja lubie takie ciasta bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie doczytalam że blaszka ma 18cm i wyszło mi niskie:D ale bardzo pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy masło ma być rozpuszczone?

    OdpowiedzUsuń
  15. 5. Żelatynę hartujemy czyli mieszamy ją z 2-3 łyżkami jogurtu i następnie wlewamy do miski i całość miksujemy. "
    Rozumiem że nie wlewamy do pustej miski"

    OdpowiedzUsuń
  16. W ciągu jednego dnia robiłam dwa razy! Jest pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się przeogromnie :D Dziękuje za miły komentarz i pozdrawiam :D

      Usuń
  17. Ja trochę z innej beczki; skrót gr - grosz, g - gram

    OdpowiedzUsuń
  18. Może zadam głupie pytanie,ale jak potem ściągnąć folię spożywczą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy, że postoi wyjęty z lodówki z pięć minut i folię bardzo ładnie da się zdjąć :)

      Usuń
  19. Zrobiłam i muszę powiedzieć że podeszło mega, rewelacja przepis !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się podoba i że smakuje :D :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  20. Witam moja zebra się chłodzi :) mam nadzieję, ze wyjdzie bo tez mialam grudki. Czy to nie przeszkadza, ze mialam zelatyne spozywcza wieprzowa tak napisNe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie przeszkadza, a grudki niestety czasem się zdarzają zwłaszcza przy dużej różnicy temperatur masy i żelatyny, ale myślę że będzie dobrze :)

      Usuń
  21. Pyszny przepis, dziękuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :-) Cieszę się że przepis się podoba i smakuje :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  22. Ciasto wyszło fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się ogromnie i dziękuje za komentarz :D

      Usuń
  23. Uwielbiam ciasta bez pieczenia, idealnie sprawdzają się jako deser w upalne dni.

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetny przepis :) koniecznie muszę go spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) i zachęcam bo przepis jest prosty i smaczny :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych