Pomarańczowa Babka Twarogowa

by - 4/06/2017 12:30:00 AM

Pyszna i wilgotna baba na Wielkanoc, zachwyci swym smakiem nie jednego ;)


















Składniki na blaszkę z kominkiem o śred 24 cm:


  • 125 g masła / margaryny
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g sera twarogowego półtłustego/tłustego
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 4 jajka
  • 270 g mąki pszennej
Polewa:

  • 8 łyżek mleka w proszku
  • 3 łyżki zwykłego mleka
  • 2 niepełne łyżki masła/margaryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • kilka kropel esencji pomarańczowej
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową !
1. Masło/margarynę ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy twaróg, a następnie po jednym jajku cały czas miksując. Teraz ocieramy skórkę z pomarańczy która wcześniej powinna być porządnie wymyta i sparzona.
2. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy teraz końcówkami do gęstego ciasta (hakami)

3. Ciasto pieczemy w 180 stop przez około 1 h do suchego patyczka.
4.Polewę szykujemy rozpuszczając masło razem z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji polewy, Polewamy nią wystudzone ciasto.
Ps. masę trzeba bardzo dokładnie rozetrzeć ponieważ ma tendencję do tworzenia grudek, tak jak u mnie.





Podobne Posty

28 comments

  1. Pyszna baba, zapowiada się wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też dziś babka pomarańczowa, później wstawię przepis. Twoja wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :* Byłam, widziałam, baba wyszła Ci piękna :)

      Usuń
  3. Babeczka wygląda mega pysznie :) Idealna na święta i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) dokładnie po świętach też będzie pasować, tak wiosennie :D

      Usuń
  4. Fajnie, że jest twaróg bo najbardziej nie lubimy suchych babek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolor piękny i bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. babki twarogowe są przepyszne : )

    OdpowiedzUsuń
  7. Proszę o informację 270 g mąki ile to szklanek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Specjalnie dla pani zmierzyłam ;) były to 2 szkl (o poj 250 ml) plus 1 czubata łyżka :)

      Usuń
  8. Jaka pyszna i widać, że jest bardzo wilgotna :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można użyć twarogu sernikowego z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można użyć twarogu sernikowego z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie..Musi to być prawdziwy twaróg np. w kostce

      Usuń
  11. Piękna babeczka :) podkradam przepis na polewę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) ...i proszę się poczęstować przepisikiem na polewę ;)

      Usuń
  12. Czy można babkę upiec wcześniej, np.4 dni przed Wielkanocą i przechowwać w chłodnym miejscu? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka jest bardzo wilgotna więc radzę na drugi dzień schować ją do lodówki lub w bardzo chłodne miejsce. Natomiast co do świeżości to u mnie była trzy dni i najlepiej smakowała przez pierwsze dwa, ale różnie to może być, więc jak już piec to tak te 2-3 dni wcześniej aby potem była w miarę świeżutka :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych