Pomarańczowa Babka Twarogowa
Pyszna i wilgotna baba na Wielkanoc, zachwyci swym smakiem nie jednego ;)
Składniki na blaszkę z kominkiem o śred 24 cm:
Składniki na blaszkę z kominkiem o śred 24 cm:
- 125 g masła / margaryny
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3/4 szkl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g sera twarogowego półtłustego/tłustego
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
- 4 jajka
- 270 g mąki pszennej
Polewa:
- 8 łyżek mleka w proszku
- 3 łyżki zwykłego mleka
- 2 niepełne łyżki masła/margaryny
- 2-3 łyżki cukru
- kilka kropel esencji pomarańczowej
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową !
1. Masło/margarynę ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy twaróg, a następnie po jednym jajku cały czas miksując. Teraz ocieramy skórkę z pomarańczy która wcześniej powinna być porządnie wymyta i sparzona.
2. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy teraz końcówkami do gęstego ciasta (hakami)
3. Ciasto pieczemy w 180 stop przez około 1 h do suchego patyczka.
4.Polewę szykujemy rozpuszczając masło razem z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji polewy, Polewamy nią wystudzone ciasto.
Ps. masę trzeba bardzo dokładnie rozetrzeć ponieważ ma tendencję do tworzenia grudek, tak jak u mnie.
28 comments
Pyszna baba, zapowiada się wspaniale
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńU mnie też dziś babka pomarańczowa, później wstawię przepis. Twoja wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :* Byłam, widziałam, baba wyszła Ci piękna :)
UsuńBabeczka wygląda mega pysznie :) Idealna na święta i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) dokładnie po świętach też będzie pasować, tak wiosennie :D
UsuńFajnie, że jest twaróg bo najbardziej nie lubimy suchych babek ;)
OdpowiedzUsuńOj jest bardzo wilgotna :)
UsuńWygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńKolor piękny i bardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
Usuńbabki twarogowe są przepyszne : )
OdpowiedzUsuńTo prawda, bo nie są suche ;)
UsuńBardzo fajny przepis Iwonko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :D
UsuńProszę o informację 270 g mąki ile to szklanek?
OdpowiedzUsuńSpecjalnie dla pani zmierzyłam ;) były to 2 szkl (o poj 250 ml) plus 1 czubata łyżka :)
UsuńJaka pyszna i widać, że jest bardzo wilgotna :).
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Tak była bardzo wilgotna :)
UsuńCzy można użyć twarogu sernikowego z wiaderka?
OdpowiedzUsuńCzy można użyć twarogu sernikowego z wiaderka?
OdpowiedzUsuńNiestety nie..Musi to być prawdziwy twaróg np. w kostce
UsuńPiękna babeczka :) podkradam przepis na polewę;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) ...i proszę się poczęstować przepisikiem na polewę ;)
UsuńCzy można babkę upiec wcześniej, np.4 dni przed Wielkanocą i przechowwać w chłodnym miejscu? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBabka jest bardzo wilgotna więc radzę na drugi dzień schować ją do lodówki lub w bardzo chłodne miejsce. Natomiast co do świeżości to u mnie była trzy dni i najlepiej smakowała przez pierwsze dwa, ale różnie to może być, więc jak już piec to tak te 2-3 dni wcześniej aby potem była w miarę świeżutka :)
UsuńTakie babeczki toja lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.