Chleb Drożdżowy Według Dawida
Dlaczego według Dawida i kto to w ogóle jest ? Już wyjaśniam :) Dawid to mój mąż który jest zafascynowany pieczeniem domowego chleba i zawsze czynnie razem ze mną w nim uczestniczy :)
Teraz postanowił troszkę pokombinować i tu miłe zaskoczenie, taki pyszny drożdżowy chlebek mu wyszedł. Chlebek jest naprawdę pyszny i piekliśmy go już któryś raz. Zapraszam więc do wypróbowania przepisu :)
Składniki na 2 foremki keksowe
Zaczyn:
5. Następnie odstawiamy chleb do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na 220 stopni.
Kiedy chlebki wyrosną pod folię to natychmiast wstawiamy je do piekarnika, który wcześniej możemy skropić zimną wodą aby wytworzyła się para która spowoduje że skórka będzie chrupiąca.
Przez pierwsze 10 minut pieczemy w 220 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 210-200 stop. i pieczemy około 50-60 minut.
Upieczony chlebek ostukany od spodu wyda głuchy dźwięk.
Teraz postanowił troszkę pokombinować i tu miłe zaskoczenie, taki pyszny drożdżowy chlebek mu wyszedł. Chlebek jest naprawdę pyszny i piekliśmy go już któryś raz. Zapraszam więc do wypróbowania przepisu :)
Składniki na 2 foremki keksowe
Zaczyn:
- 35 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki
- 1 szkl ciepłego, nie gorącego mleka
Na ciasto:
- 500 g mąki typ 650
- 250 g mąki żytniej typ. 720
- 1 płaska łyżka soli
- 3/4 szkl wody o temp pokojowej
- 1/2 szkl mleka o temp. pokojowej
- 3 łyżki oliwy
Dodatki:
- 3 łyżki lnu
- 3 łyżki podprażonego słonecznika
- 3 łyżki płatków owsianych
- garść maku do obsypania po wierzchu
1. Z mleka, cukru, jednej łyżeczki mąki oraz drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misie szykujemy obie mąki, sól, oraz nasionka i płatki owsiane. Mieszamy całość trzepaczką/rózga napowietrzać mąkę w tym momencie.
3. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy i dolewamy mleko wraz z wodą. Zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zrobił to robot :) Podczas wyrabiania dodajemy 3 łyżki oliwy i wyrabiamy dotąd, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy.
Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h.
4. Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na omączony blat i krótko zagniatamy odgazowując je. Następnie dzielimy na dwie części i wykładamy do wysmarowanych i obsypanych mąką blaszek (dno blaszek możemy wysypać płatkami owsianymi)
Chlebki możemy naciąć lub nie i obsypać makiem bądź nie (na zdjęciu obydwie wersje) :)5. Następnie odstawiamy chleb do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na 220 stopni.
Kiedy chlebki wyrosną pod folię to natychmiast wstawiamy je do piekarnika, który wcześniej możemy skropić zimną wodą aby wytworzyła się para która spowoduje że skórka będzie chrupiąca.
Przez pierwsze 10 minut pieczemy w 220 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 210-200 stop. i pieczemy około 50-60 minut.
Upieczony chlebek ostukany od spodu wyda głuchy dźwięk.
16 comments
Jak Pan Dawid poleca to znaczy, że warto wypróbować :P
OdpowiedzUsuńWarto, warto ;)
UsuńPięknie wyrósł ten bochenek! Eksperymentowanie w kuchni to wielka frajda, ale już pieczenie chleba to sztuka i tu trzeba postępować skrupulatnie. Widać, że Pan Dawid ma wrodzony talent do wypieków, bo chleb mówi sam za siebie. Miękisz jest puszysty i odpowiednio „dziurzasty”, skórka twarda i chrupiąca, a bochenek uzyskał całkiem zgrabne kształty. W wolnej chwili muszę wypróbować przepis, zwłaszcza, że został przejrzyście i dokładnie przedstawiony. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Przekaże mężowi to się ucieszy :D
UsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńCzy z suchymi drozdzami tez wyjdzie,jak tak to ile ich dac.Prosze o odpowiedz
OdpowiedzUsuńPanie Dawidzie.Mam ochote upiec ten chlebek tu gdzie mieszkam nie ma swiezych drozdy I musimy sie poslugiwac suchymi.Dziekuje I pozdrawiam Ella
Nie próbowaliśmy z suchy mi drożdżami ale powinno wyjść. 35 gr drożdży świeżych to będzie około 15 gr drożdży suchych i wtedy pomijamy tworzenie zaczynu, a pozostałe składniki z zaczynu dodajemy do całości czyli te 1 łyżeczkę cukru i mąki oraz ciepło mleko. Pozdrawiamy cieplutko i życzymy udanego wypieku :)
UsuńBardzo dziekuje za podpowiedz:zrobilam zaczyn z drozdzy suchych + maki
UsuńI dalam mleko oraz serwatke(zostala po produkcji serka)Chlebus wyszedl
wspanialy taki jak na zakwasie.Foremke wysmarowalam smalcem gesim I wysypalam sezamem.Pycha I jeszcze raz pycha.Polowa zjedzona.Dziekuje Panie Dawidzie I zonie za taki super przepis.Wychodzi na suchych drozdzach tak,ze polecam bardzo.Pozdrawiam I dziekuje Ella
Cieszę się ogromnie i przekaże mężowi że chlebuś wyszedł i bardzo smakował :) Pozdrawiam cieplutko Pani Elu :D
UsuńPyszny chlebek. Ja też uwielbiam domowe pieczywo:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :D
UsuńBardzo fajny chlebuś :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :D
Usuńczy mozna dodac sama mąke przenna bez zytniej
UsuńOczywiście, że tak :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.