Cannelloni Z Mięsem Mielonym I Beszamelem
Bardzo lubię zapiekanki makaronowe, a jeszcze bardziej lubi je mój mąż dlatego staram się je często przygotowywać :) Przyszła i pora na znane i lubiane cannelloni :)
Bardzo nam smakowała, ale zamierzam ją przygotować jeszcze w troszkę inny sposób i tym sposobem na pewno z wami się podzielę ; )
Składniki na 3-4 osoby:
Bardzo nam smakowała, ale zamierzam ją przygotować jeszcze w troszkę inny sposób i tym sposobem na pewno z wami się podzielę ; )
Składniki na 3-4 osoby:
- opakowanie makaronu cannelloni
- 500 g mięsa mielonego np. z łopatki
- 1 garść startego żółtego sera (i/lub kulka mozzarelli)
- 1 cała cebula
- sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, tymianek, ewentualnie gotowa przyprawa do kuchni włoskiej, mogą być tez suszone pomidory
- 5-6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- olej/oliwa do smażenia
Sos beszamelowy:
- około 60 g masła
- 2 i 1/2 szkl mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, papryka słodka
1. Na oleju szklimy cebulkę, a następnie do niej dodajemy mięso mielone wraz z przyprawami, przesmażamy. Kiedy mięso straci surowość dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy całość. Doprawiamy do smaku. Dusimy około 10 minut.
2. Ja makaron zawsze podgotowuje aby uniknąć surowego makaronu np. na dnie zapiekanki.
Makaron gotuje około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (oliwa spowoduje że makaron po wyjęciu nie poskleja się nam) Obgotowany makaron układam osobno na talerzach.
3. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy całość aż utworzy się takie jakby ciasto, wtedy zaczynamy powoli wlewać mleko, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką.
4. Napełniamy rurki mięsem i układamy w naczyniu żaroodpornym które wcześniej wysmarowaliśmy masłem (jeśli nie mamy naczynia żaroodpornego możemy użyć blaszki do pieczenia) Do napełniania najlepiej używać długiej łyżki, a dolny otwór zatkać np. wewnętrzną strona dłoni-a od góry możemy nakładać farsz.
Kiedy już cały makaron mamy już napełniony i ułożony w naczyniu żaroodpornym to zalewamy go beszamelem i na samą górę dajemy starty ser żółty (może być też mozzarella)
Zapiekankę pieczemy w około 200 stopniach przez około 30-40 minut, aż wierzch się zrumieni.
9 comments
Ale świetnie wygląda! A smakuje na pewno jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D Smakowało wspaniale :)
UsuńBardzo smaczne z moim ulubionym sosem , pycha ❤
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Oj ten sosik bardzo nam zasmakował :)
UsuńBardzo pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPyszności. Bardzo lubięto danie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) My też :)
UsuńNigdy nie jadłyśmy podobnego dania ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.