Syrniki Na Słono
Te syrniki posłużyły nam za drugie danie na obiad. Pasowały nam na słono, ale na słodko też zamierzam je zrobić ;)
Składniki na 6-7 placuszków
1. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego mąkę, szczypty proszku do pieczenia oraz jajko. Mieszamy. Na koniec dodajemy zeszklona cebulkę oraz sól, pieprz do smaku.
2. Zwilżonymi dłońmi formujemy placuszki i obtaczamy w mącę. Wykładamy na rozgrzany tłuszcz.
Smażymy na małym ogniu z obu stron do uzyskania koloru rumianego :)
Składniki na 6-7 placuszków
- 250 g sera twarogowego
- 2 czubate łyżki mąki + do obtoczenia
- 1 jajko
- 1/2 główki cebuli zeszklonej
- 2 szczypty proszku do pieczenia
- sól, pieprz do smaku
1. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego mąkę, szczypty proszku do pieczenia oraz jajko. Mieszamy. Na koniec dodajemy zeszklona cebulkę oraz sól, pieprz do smaku.
Smażymy na małym ogniu z obu stron do uzyskania koloru rumianego :)
14 comments
Robiłam niedawno podobne, ale właśnie na słodko ;)
OdpowiedzUsuńNa słodko będą następne ;)
Usuńsyrniczki na słodko i wytrawnie to ulubione placuszki Babci mojego M. :) są pyszne:)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie, bardzo :)
UsuńCudowne :-) z chęcią takie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńZrób Marzenko, są bardzo smaczne :)
UsuńBardzo smakowite placuszki:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńSuper placuszki,aż mi zapachniały
OdpowiedzUsuńmmm.. to ciesze się że udało się przesłać mi zapach ;)
Usuńlubie je z sosem z duszonych pieczarek
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł :) Następnym razem je tak podam :)
Usuńuwielbiam syrniki!!! zazwyczaj przygotowywałam je na słodko, chętnie spróbuję Twojej wersji.
OdpowiedzUsuńPolecam, bo może i taka wersja posmakuje :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.