Mielone Ze Słoika Do Chlebka
Taki ekspresowy przysmak wymyślił sobie mój mąż aby troszkę urozmaicić sobie te jesienne kolacje ;)
Składnik na 3 słoiczki:
1. Mielone układamy w czystych i wyparzonych słoikach, nie za ciasno gdyż musi się znaleźć miejsce na smalec.
2. Swój bądź kupny smalec roztapiamy i zalewamy słoiczki tak aby zakryły kotlety.
3. Następnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy po około 30 min. (jeśli słoiki są ciepłe, to zalewamy je do pasteryzacji ciepłą wodą aby nie popękały )
Tak przygotowane słoiczki możemy dość długo przechowywać oczywiście w chłodnym miejscu.
Składnik na 3 słoiczki:
- 6-8 gotowych kotlecików mielonych ( zależy od wielkości )
- słoik smalcu domowego lub kupnego
1. Mielone układamy w czystych i wyparzonych słoikach, nie za ciasno gdyż musi się znaleźć miejsce na smalec.
2. Swój bądź kupny smalec roztapiamy i zalewamy słoiczki tak aby zakryły kotlety.
3. Następnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy po około 30 min. (jeśli słoiki są ciepłe, to zalewamy je do pasteryzacji ciepłą wodą aby nie popękały )
Tak przygotowane słoiczki możemy dość długo przechowywać oczywiście w chłodnym miejscu.
11 comments
Fajny pomysł muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje i zachęcam do wypróbowania :)
UsuńBardzo męski dodatek do pieczywa, na zimę jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, bo ja takich przysmaków to za bardzo nie jadam ;)
UsuńUwielbiam takie dodatki na kanapki :-) mój tato też tworzy takie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńTato wie co dobre :D
UsuńSuper pomysł. Mój mąż byłby zachwycony takim jedzeniem:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńZnów wspomnienia dzieciństwa u babci xD Bardzo faja sprawa taka mielonka.
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że pomysłowego masz męża. Coś mi się wydaje, że jest ogromnym fanem mięsa - tak samo jak mój. :D
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Mąż lubi kombinować z mięskiem, jest jego fanem ale takim bez przesady ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.