Barszcz Czerwony Z Ziemniaczkami

by - 11/29/2016 01:00:00 AM

Barszcz czerwony, gości u mnie często i zazwyczaj robię go na dwa dni. Wspaniale smakuje z tłuczonymi ziemniaczkami oraz jako popitka np. do krokietów :)













Składniki na 4 osoby:

  • około 6-7 średnich buraków
  • 1/2 cytryny
  • tyle kawałków kiełbasy ile osób będzie jadło barszczyk ;)
  • warzywko
  • majeranek
  • sól, pieprz do smaku

Do zagęszczenia:

  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki mleka + 4 łyżki śmietany 30 %
  • 1 płaska łyżka barszczu białego w proszku ja daje Winiary ( niekonieczne )

1. Buraczki obieramy i kroimy na plastry. skrapiamy plastry sokiem z cytryny ( nie musi to być sok z całej połówki )


2. Wstawiamy wodę i zagotowujemy ją z kiełbaskami, następnie dodajemy buraczki, warzywko, solimy, i gotujemy całość nie dłużej niż 15-20 minut.
3. W tym czasie gdy buraczki się gotują rozrabiamy w mleku i śmietance, mąkę wraz z barszczem (całość jest bardzo gęsta więc od razu pomagam sobie niezaprawionym gotującym się barszczem -hartuje całość ) Wyjmujemy kiełbaskę na czas zagęszczania sosu.


4. Tak zahartowaną i rozrzedzoną zawiesinę, wlewamy przez sitko do gotującego się barszczu. Teraz dodajemy roztarty w dłoniach majeranek i całość gotujemy jeszcze około 5-10 min doprawiając w tym czasie do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, ewent, solą.
Do gotowego barszczu ponownie wkładamy kiełbaski aby były ciepłe przed podaniem. Podajemy z pure ziemniaczanym okraszonym cebulką. Smacznego !!!


Podobne Posty

8 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych