Barszcz Czerwony Z Ziemniaczkami
Barszcz czerwony, gości u mnie często i zazwyczaj robię go na dwa dni. Wspaniale smakuje z tłuczonymi ziemniaczkami oraz jako popitka np. do krokietów :)
Składniki na 4 osoby:
Do zagęszczenia:
1. Buraczki obieramy i kroimy na plastry. skrapiamy plastry sokiem z cytryny ( nie musi to być sok z całej połówki )
2. Wstawiamy wodę i zagotowujemy ją z kiełbaskami, następnie dodajemy buraczki, warzywko, solimy, i gotujemy całość nie dłużej niż 15-20 minut.
3. W tym czasie gdy buraczki się gotują rozrabiamy w mleku i śmietance, mąkę wraz z barszczem (całość jest bardzo gęsta więc od razu pomagam sobie niezaprawionym gotującym się barszczem -hartuje całość ) Wyjmujemy kiełbaskę na czas zagęszczania sosu.
4. Tak zahartowaną i rozrzedzoną zawiesinę, wlewamy przez sitko do gotującego się barszczu. Teraz dodajemy roztarty w dłoniach majeranek i całość gotujemy jeszcze około 5-10 min doprawiając w tym czasie do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, ewent, solą.
Do gotowego barszczu ponownie wkładamy kiełbaski aby były ciepłe przed podaniem. Podajemy z pure ziemniaczanym okraszonym cebulką. Smacznego !!!
Składniki na 4 osoby:
- około 6-7 średnich buraków
- 1/2 cytryny
- tyle kawałków kiełbasy ile osób będzie jadło barszczyk ;)
- warzywko
- majeranek
- sól, pieprz do smaku
Do zagęszczenia:
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki mleka + 4 łyżki śmietany 30 %
- 1 płaska łyżka barszczu białego w proszku ja daje Winiary ( niekonieczne )
1. Buraczki obieramy i kroimy na plastry. skrapiamy plastry sokiem z cytryny ( nie musi to być sok z całej połówki )
2. Wstawiamy wodę i zagotowujemy ją z kiełbaskami, następnie dodajemy buraczki, warzywko, solimy, i gotujemy całość nie dłużej niż 15-20 minut.
3. W tym czasie gdy buraczki się gotują rozrabiamy w mleku i śmietance, mąkę wraz z barszczem (całość jest bardzo gęsta więc od razu pomagam sobie niezaprawionym gotującym się barszczem -hartuje całość ) Wyjmujemy kiełbaskę na czas zagęszczania sosu.
4. Tak zahartowaną i rozrzedzoną zawiesinę, wlewamy przez sitko do gotującego się barszczu. Teraz dodajemy roztarty w dłoniach majeranek i całość gotujemy jeszcze około 5-10 min doprawiając w tym czasie do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, ewent, solą.
Do gotowego barszczu ponownie wkładamy kiełbaski aby były ciepłe przed podaniem. Podajemy z pure ziemniaczanym okraszonym cebulką. Smacznego !!!
8 comments
Pyszny barszczyk:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPyszności, jedna z moich ulubionych zup :)
OdpowiedzUsuńMoja też :)
UsuńBarszczyk to moja ukochana zupka :-)
OdpowiedzUsuń..i moja ;)
UsuńNasza babcia zawsze podaje barszcz z ziemniaczkami :D Bardzo lubimy to połączenie :)
OdpowiedzUsuńU mnie tylko tak go zajadamy :) ziemniaczki i barszczyk = Pyszne połączenie :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.