Chrupiace Udka Z Piekarnika
Z wierzchu są chrupiące, natomiast w środku mięciutkie i delikatne. Z ziemniaczkami i mizerią tworzą bardzo smaczny i sycący obiadek ;)
Składniki na 2 osoby:
1. Ćwiartki myje i obgotowuję (wkładam ćwiartki do zimnej wody i zagotowuje ja następnie od razu po zawrzeniu wylewam, a nogi płuczę, pozbywam się w ten sposób wszelkich nieczystości )
2. Przekładam do naczynia żaroodpornego, które wcześniej polewam olejem/oliwą, oliwą/olejem także polewam ćwiartki, a następnie obsypuje/nacieram przyprawami, przykrywam folia aluminiową i chowam do lodówki na 2-3 h do zamarynowania.
3. Po tym czasie wyjmuje ćwiartki z lodówki i przekładam do zimnego piekarnika ( folie aluminiową zdejmuję, ale nie wyrzucam!)
Nastawiam piekarnik na 190 stopni i od czasu nagrzania piekarnika, piekę około 60-80 min. Czasami obracam nogi jeśli u góry zbytnio się rumienią lub przykrywam folia alum. którą wcześniej zdjęłam.
Po tym czasie sprawdzam czy mięsko jest miękkie, wyjmuje i podaje z ziemniakami i np. surówka z kapusty pekińskiej lub marchewka z groszkiem na gęsto.
Składniki na 2 osoby:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2-3 szczypty ostrej papryki
- przyprawa do kurczaka u mnie Prymat
- czosnek granulowany lub ząbek czosnku świeżego
- sól czosnkowa, pieprz
- kawałek cebulki
- oliwa/olej
1. Ćwiartki myje i obgotowuję (wkładam ćwiartki do zimnej wody i zagotowuje ja następnie od razu po zawrzeniu wylewam, a nogi płuczę, pozbywam się w ten sposób wszelkich nieczystości )
2. Przekładam do naczynia żaroodpornego, które wcześniej polewam olejem/oliwą, oliwą/olejem także polewam ćwiartki, a następnie obsypuje/nacieram przyprawami, przykrywam folia aluminiową i chowam do lodówki na 2-3 h do zamarynowania.
3. Po tym czasie wyjmuje ćwiartki z lodówki i przekładam do zimnego piekarnika ( folie aluminiową zdejmuję, ale nie wyrzucam!)
Nastawiam piekarnik na 190 stopni i od czasu nagrzania piekarnika, piekę około 60-80 min. Czasami obracam nogi jeśli u góry zbytnio się rumienią lub przykrywam folia alum. którą wcześniej zdjęłam.
Po tym czasie sprawdzam czy mięsko jest miękkie, wyjmuje i podaje z ziemniakami i np. surówka z kapusty pekińskiej lub marchewka z groszkiem na gęsto.
11 comments
Lubię takie domowe obiady, pycha :)
OdpowiedzUsuńJa też :D
UsuńNajprostsze a pyszne
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńPyszne mięsko na obiad.
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńPyszny miałaś obiadek :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Bardzo pyszniutki ;)
UsuńTakie udka lubię najbardziej. :-)
OdpowiedzUsuńOj, ja je już teraz uwielbiam :)
UsuńMniam jak ja lubię takie mięsko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.