poniedziałek, 31 października 2016

Surówka Z Kapusty Pekińskiej

Były mięciutkie i smaczne kopytka to teraz pora na surówkę do nich ;)















Składniki na 2 osoby:
1/3 główki kapusty pekińskiej
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
1/2 marchwi
1/2 jabłka
2 łyżki oleju rydzowego
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz, szczypta cukru,
sok z 1/3 cytryny

1. Kapustę szatkujemy nożem, marchew, pietruszkę, seler - ścieramy na średnich oczkach tarki. Jabłko ścieramy na grubych oczkach.

2. Całość doprawiamy przyprawiamy, wygniatając surówkę aby smaki dobrze się przegryzły.
Odstawiamy najlepiej na pół godziny.
Podajemy np. z ziemniaczkami, kopytkami .



19 komentarzy:

  1. Szybka, smaczna i prosta surówka - bardzo ją lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ta dalatke jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ta dalatke jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja lubie takie suróweczki, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, smaczne są bardzo i zawsze można kombinowac z dodatkami i będzie inny smak :)

      Usuń
  5. Jak dla mnie najlepsze suróweczki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie jedna z lepszy bo jeszcze przed nią jest modra kapusta ;)

      Usuń
  6. Nigdy nie jadłam kapusty pekińskiej na ciepło, muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak smakuje olej rydzowy? Chyba mamy go w lodówce ale jeszcze go nie otworzyłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej rydzowy w smaku jak dla mnie jest jak pestki z dyni i odrobina selera. w zapachu niezbyt przyjemny taka zielenina ala trawa ;) Do sałatek, ryb jak najbardziej pasuje :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.