Smaczna I Zdrowa Zapiekanka Jaglana
Czasami mamy ochotę zjeść coś pysznego i zazwyczaj jest to coś niezdrowego, ale jak widać po odrobinie wysiłku otrzymujemy smaczną, zdrową zapiekankę w której główna rolę gra kasza jaglana, znana i ceniona ze swoich właściwości odżywczych jak i leczniczych.
Postawiłam na nią gdyż cenie sobie jej smak, jest moja ulubiona kaszą i w przepisach daje mi poczucie, że jednak zajadam coś zdrowego ;)
Składniki na 2-3 osoby
1. Kasze jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, następnie otwieramy woreczki i studzimy.
2. Na patelni przesmażamy cebulkę oraz kiełbaskę (zostawiamy sobie z 4-5 plasterków). Do tego dodajemy fasolkę z całą zawartością puszki i przyprawiamy całość, gałką, solą, majerankiem, pieprzem oraz papryka ostrą.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i na dno dajemy połowę kaszy jaglanej, na to wykładamy połowę naszego sosu fasolowego. Teraz dajemy drugą porcję kaszy jaglanej i pozostałą część sosu fasolowego. Na wierzch rzucamy kawałki sera twarogowego w plastrach oraz kawałki kiełbasy (kostki, półplasterki itp.)
Całość pieczemy w 190 stop. na środkowej półce przez około 20 min.
Smacznego!
Postawiłam na nią gdyż cenie sobie jej smak, jest moja ulubiona kaszą i w przepisach daje mi poczucie, że jednak zajadam coś zdrowego ;)
Składniki na 2-3 osoby
- 2 woreczki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
- 1/2 główki cebuli
- 1/2 laski kiełbaski ( u mnie góralska )
- ser twarogowy w plastrach
- olej do smażenia
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek (jeśli lubimy) papryka ostra
1. Kasze jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, następnie otwieramy woreczki i studzimy.
2. Na patelni przesmażamy cebulkę oraz kiełbaskę (zostawiamy sobie z 4-5 plasterków). Do tego dodajemy fasolkę z całą zawartością puszki i przyprawiamy całość, gałką, solą, majerankiem, pieprzem oraz papryka ostrą.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i na dno dajemy połowę kaszy jaglanej, na to wykładamy połowę naszego sosu fasolowego. Teraz dajemy drugą porcję kaszy jaglanej i pozostałą część sosu fasolowego. Na wierzch rzucamy kawałki sera twarogowego w plastrach oraz kawałki kiełbasy (kostki, półplasterki itp.)
Całość pieczemy w 190 stop. na środkowej półce przez około 20 min.
Smacznego!
16 comments
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie i również pozdrawiam :)
Usuńzaciekawiłaś mnie tym przepisem :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
UsuńKaszę jaglaną uwielbiam, bardzo pyszna propozycja. Podoba mi się talerzyk, śliczny jest:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Talerzyk wreszcie doczekał sie swojego debiutu ;) :)
UsuńIwonko pyszna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńMoje smaki, pyszna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńIwonko bardzo fajna zapiekanka, musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna była, zrobię ja jeszcze nie raz :) Dziękuje :)
UsuńIwonko bardzo fajna zapiekanka, musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje naprawdę była bardzo smaczna i zamierzam ją robić częściej :)
UsuńHaha a my myślałyśmy, że to jakaś zdrowsza wersja ciasta na słodko i tak czytamy, fasola, kiełbasa... :P Genialny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń:D no można się nabrać ;) Dziękuje zapiekanka naprawdę bardzo smaczna :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.