Babka Trzy Kolory
Uwielbiam tą babeczkę i piekę ją nie tylko na Wielkanoc.
Kolor różowy no nie chciał się pojawić chociaż dwoiłam się i troiłam, no trudno... ważne że jest bardzo smaczna i to już druga taka babeczka upieczona w tym tygodniu ;)
Składniki na formę z kominkiem lub bez:
1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej.
Mieszamy wszystko. Odkładamy do osobnej miski 1/3 ciasta i mieszamy z kurkumą do uzyskania lekko żółtego koloru. Wylewamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułka tartą blaszkę.
2. Teraz do tej samej miski znów wykładamy część ciasta tym razem połowę z tego co nam zostało i mieszamy z kakaem. Wylewamy na ciasto żółte.
3. Resztę ciasta mieszamy z kisielem wiśniowym i sokiem z buraków - jeśli ta część ciasta wydaje się nam zbyt gęsta możemy dolać do niej z 1-2 łyżki oleju.
Wylewamy na warstwę kakaową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stop na 50-60 min (piek gaz) w elektrycznym będzie to 180 stop. przez 1h do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu możemy babkę o pudrować, po lukrować bądź jak w moim ulubionym przypadku oblać czekoladą. Smacznego !!
Kolor różowy no nie chciał się pojawić chociaż dwoiłam się i troiłam, no trudno... ważne że jest bardzo smaczna i to już druga taka babeczka upieczona w tym tygodniu ;)
Składniki na formę z kominkiem lub bez:
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szkl maki pszennej
- 3/4 szkl cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata)
- 200 ml oleju
- 2 czubate łyżeczki kakao ( dobrego ciemnego )
- 1/2 bardzo płaskiej łyżeczki Kurkumy
- kisiel wiśniowy + 2 łyżki soku z buraka ( oczywiście możemy sok pominąć )
1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej.
Mieszamy wszystko. Odkładamy do osobnej miski 1/3 ciasta i mieszamy z kurkumą do uzyskania lekko żółtego koloru. Wylewamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułka tartą blaszkę.
2. Teraz do tej samej miski znów wykładamy część ciasta tym razem połowę z tego co nam zostało i mieszamy z kakaem. Wylewamy na ciasto żółte.
3. Resztę ciasta mieszamy z kisielem wiśniowym i sokiem z buraków - jeśli ta część ciasta wydaje się nam zbyt gęsta możemy dolać do niej z 1-2 łyżki oleju.
Wylewamy na warstwę kakaową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stop na 50-60 min (piek gaz) w elektrycznym będzie to 180 stop. przez 1h do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu możemy babkę o pudrować, po lukrować bądź jak w moim ulubionym przypadku oblać czekoladą. Smacznego !!
11 comments
Mmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPyszna babeczka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie babeczki :-)
OdpowiedzUsuńSuper babeczka, bardzo mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuńAż pachnie świętami !:)
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek tej pysznej babeczki.:)
OdpowiedzUsuńŁadna babeczka ;)
OdpowiedzUsuńPyszna, lubię te kolorowe ;)
OdpowiedzUsuńZnakomita baba :>
OdpowiedzUsuńWygląda podobnie jak babka gotowana naszej babci :) Zawsze jest dwu-trzy-kolorowa i ma taką polewę z kolorową posypką xD
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.