Biszkoptownik kolorowy

by - 2/06/2016 10:00:00 AM

Piękne kolorowe i bardzo smaczne ciacho, sprawdzi się nie tylko od święta ;) U mnie posłużyło za torcik na moje urodzinki ;)




















Biszkopt rzucany:

5 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki tortowej
1/4 szkl maki ziemniaczanej

Krem budyniowy:
1 duży budyń korówkowy bez cukru
100 g masła miękkiego.
2 i 1/2 szkl mleka
3 łyżki cukru

Masa jabłkowa zielona:

3 jabłka pokrojone w plasterki
4 łyżki wody
1  galaretka agrestowa

Masa jabłkowa bordowa:

3 jabłka pokrojone w plasterki
4 łyżki wody
1 paczka galaretki truskawkowej lub wiśniowej lub jak u mnie z czarnej porzeczki

Polewa czekoladowa

2 czubate łyżeczki ciemnego kakao
1/3 szklanki cukru pudru
50 gramów masła lub margaryny
3 łyżki mleka

Dodatkowo:
kolorowa posypka





1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stop.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie mąki mieszamy w osobnym naczyniu.
3. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
4. Teraz porcjami dodajemy przesiane mąki i delikatnie całość mieszamy.
5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 25-30 min w 200 stop.
6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę !  Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajamy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.
Do przecięcia stosuje metodę nitkową. Nacinamy w koło nożem na 1 cm nasz biszkopt tak jak byśmy chcieli go przekroić. Następnie długa dość nitkę wsadzamy w te nacięcia i krzyżując przeciągamy do siebie. I już mamy przekrojony biszkopt :)


Krem Budyniowy
7. Krem budyniowy sporządzam bardzo łatwo. Gotuje 2 szklanki mleka razem z masłem i cukrem. W 1/2 szkl mleka rozrabiam proszek budyniowy i wlewam do zagot. Mleka z masłem. Gotuje chwile, a następnie  studzę. 
8. Wykładam na pierwsza część biszkopta i schładzam w lodówce.

9. W tym czasie przygotowuje masę zieloną. Jabłka wsypuje do garnka podlewam około 4 łyżkami wody, duszę na średnim ogniu do zredukowania soku i uzyskania takiej delikatnej "ciapki", wyłączam gaz i wsypuje galaretkę, mieszam dokładnie. Masę odstawiam w zimne miejsce do momentu kiedy zacznie tężeć. 

Kiedy to będzie miało miejsce, masę jabłkową wykładam na warstwę budyniową i wyrównuje jej powierzchnię. Przykrywam drugim blatem. Wykładam druga część budyniu i do lodówki znów.




10. Z masą czerwoną postępuje tak samo jak z masa zielona. Kiedy zacznie tężec wykładam na budyń. Przykrywam ostatnim blatem i znów wstawiam do lodówki. 


Na koniec polewamy polewa i przed podaniem obsypujemy cukrowymi kuleczkami. Smacznegoo!!!!













Źródło inspiracji blog z cukrem pudrem

Podobne Posty

19 comments

  1. Super ciasto:)Częstuję się kawałeczkiem.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. torcik prezentuje się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne warstwy :)
    Wszystkiego najlepszego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja czasami robię taki podobny pod nazwą trociniak :-) ale twój kochana mi się podoba bardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawie wygląda :) Z daleka jak wielki pączek :) Na weekendzie spróbuję go zrobić :) Idealnie będzie smakował z kawką na weekendzie :) Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe może być wielki pączek ;) Proszę potem powiedzieć czy smakował :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych