Biszkopt Rzucany
Przepis na biszkopt równy, dość wysoki i puszysty który będziecie mogli wykorzystać do stworzenia przeróżnych ciast oraz tortów.
Składniki na tort. 24 cm
1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stop.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie mąki mieszamy w osobnym naczyniu.
3. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
4. Teraz porcjami dodajemy przesiane mąki i delikatnie całość mieszamy.
5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 25-30 min w 200 stop.
6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę ! Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajamy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.
Składniki na tort. 24 cm
- 5 jajek
- 3/4 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stop.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie mąki mieszamy w osobnym naczyniu.
3. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
4. Teraz porcjami dodajemy przesiane mąki i delikatnie całość mieszamy.
5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 25-30 min w 200 stop.
6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę ! Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajamy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.
22 comments
Wspaniały biszkopt:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńTwój biszkopt wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńTen biszkopt zawsze udaje się dokładnie tak piekę i rzucam o podłogę polecam
OdpowiedzUsuńZgadza się, patent z rzucaniem naprawdę się sprawdza :)
Usuńnigdy tak nie robiłam ale spróbuję
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
UsuńRównież zawsze rzucam biszkoptem i wychodzi idealnie... Polecam :-)
UsuńPo prostu biszkopt idealny! Mi choć zawsze wychodzi dobry to strasznie krzywy ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Kiedyś na pewno wyjdzie idealny :)
UsuńSuper biszkopt,a jaki równiutki:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie rzucałam biszkoptem:)
Dziękuje :) Trzeba spróbować, naprawdę fajne biszkopty wychodzą :)
UsuńKontakt z podłogą ma ciasto czy tortownica?
OdpowiedzUsuńTortownica :) Możemy dla bezpieczeństwa przed upuszczeniem rozłożyć ścierkę czy ręcznik :)
UsuńPotrzebuje bazy na tort lalka, chciałam upiec biszkopt w formie na babkę tylko zastanawiam się czy uda mi się bez szwanku wyciągnąć ciasto jak nie posmaruje formy? Czy ma Pani jakieś rozwiązanie? Będę bardzo wdzięczna :)
OdpowiedzUsuńhmm...myślę, że bez smarowania blaszki będzie ciężko wyjąć biszkopt tak żeby się nie popsuł, ale można spróbować jeśli się pani nie boi. Jak do tej pory piekłam tylko w tortownicy więc nie wiem jak się zachował by ten biszkopt w innych foremkach, można tylko przypuszczać.
UsuńTeż tak robimy ze swoimi biszkoptami bez glutenu i zawsze są piękne ;)
OdpowiedzUsuńile to jest 3/4 szkl maki bo trochę za uzo jak na 5 jajek
OdpowiedzUsuńZapewniam że Ilość mąki jest odpowiednia. Jest to około 100 gr mąki.
UsuńProszku do pieczenia Pani nie dodaje?
OdpowiedzUsuńNie, nie dodaje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.