Mielone z kaszą jaglaną
Pozostało mi pół woreczka kaszy jaglanej z dania które przygotowywałam parę dni wcześniej. Oczywiście nie chciałam aby taka dobra kasza zmarnowała się i natychmiast wykorzystałam ją do przygotowania obiadu na drugi dzień. Wystarczyło zakupić trochę mięska mielonego i obiad gotowy. Dzięki tej kaszy, kotlety nabrały ciekawego smaku oraz stały się lżejszą wersją zwykłych mielonych.
Składniki na 10-12 kotlecików
1. Mięso oraz kasze przekładamy do miski, przyprawiamy, wbijamy jajko i odstawiamy na chwile.
2. W tym czasie możemy zeszklić cebulkę, którą następnie dodajemy do naszych składników znajdujących się w misce.
3. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki obtaczając je w bułce tartej. Smażymy na rumiano, następnie odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego !!!
Składniki na 10-12 kotlecików
- 300 g mięsa mielonego ( u mnie z szynki )
- 1/2 woreczka kaszy jaglanej
- 1 całe jajko
- 1/2 cebulki zeszklonej
- nać pietruszki
- szczypta papryki słodkiej i ostrej
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
1. Mięso oraz kasze przekładamy do miski, przyprawiamy, wbijamy jajko i odstawiamy na chwile.
2. W tym czasie możemy zeszklić cebulkę, którą następnie dodajemy do naszych składników znajdujących się w misce.
3. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki obtaczając je w bułce tartej. Smażymy na rumiano, następnie odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego !!!
7 comments
Smaczna odmiana od zwykłych mielonych:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :-)
UsuńPrzyznam, że z kaszą jaglaną to ja jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie spróbować :-)
OdpowiedzUsuńPolecam są bardzo dobre :-)
Usuńdziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe urozmaicenie dla tradycyjnych mielonych
OdpowiedzUsuńNo proszę, jaki fajny i smakowity pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.