Ucierane Ciasto Twarogowe Z Rabarbarem
Jest już rabarbar, więc nie mogłam odmówić sobie i nie zrobić jakiegoś ciacha. Padło na pysznego ucierańca z dodatkiem twarogu i kruszonki :-)
Składniki na tortownicę 21 cm
Składniki na tortownicę 21 cm
- 3 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 60 g masła
- 100 g sera twarogowego półtłustego
- 1 czubata szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia z czubkiem
- około 100 g rabarbaru
- 1 łyżka mąki do rabarbaru
- 1 łyżka cukru do rabarbaru
- parę kropel esencji waniliowej i cytrynowej
Kruszonka:
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru razem z waniliowym
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej
Wszystkie Składniki Powinny Być W Temperaturze Pokojowej !
1. Rabarbar obieramy i kroimy na 1 cm kawałki, obsypujemy cukrem i odkładamy na sitko aby odsączył się z nadmiaru soku.
2. Z podanych składników robimy kruszonkę i chowamy ją do zamrażalki na czas przygotowania ciasta.
3. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy twaróg, miksujemy i na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i esencję waniliową. Mieszamy całość do połączenia się składników.
4. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Następnie, rabarbar obsypujemy łyżką mąki, mieszamy i wykładamy na ciasto, lekko wciskając je w nie.
Posypujemy kruszonką z zamrażalnika i wstawiamy do piekarnika na 180 stop. grzanie góra dół bez termoobiegu na około 50-60 minut.
Upieczone ciasto, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !
1. Rabarbar obieramy i kroimy na 1 cm kawałki, obsypujemy cukrem i odkładamy na sitko aby odsączył się z nadmiaru soku.
2. Z podanych składników robimy kruszonkę i chowamy ją do zamrażalki na czas przygotowania ciasta.
3. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy twaróg, miksujemy i na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i esencję waniliową. Mieszamy całość do połączenia się składników.
4. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Następnie, rabarbar obsypujemy łyżką mąki, mieszamy i wykładamy na ciasto, lekko wciskając je w nie.
Posypujemy kruszonką z zamrażalnika i wstawiamy do piekarnika na 180 stop. grzanie góra dół bez termoobiegu na około 50-60 minut.
Upieczone ciasto, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !
15 comments
Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńPlanuję zrobić, jaka średnica blaszki?
OdpowiedzUsuńLubię ciasta ucierane, a przepis z dodatkiem twarogu bardzo mnie zainteresował. Ciasto wygląda bardzo wilgotno i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne! Dzięki dodatkowi sera na pewno nie jest suche tylko wilgotne, takie jakie lubię:)
OdpowiedzUsuńucierane z twarogiem bardzo lubię, ale z rabarbarem jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne domowe ciasto :) kocham takie smaki
OdpowiedzUsuńCiasto, które zawsze zdaje egzamin :)
OdpowiedzUsuńCiasto z rabarbarem to jedno z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe, wiosenne ciacho! <3
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe komentarze, ciasto jest pyszne i na prawdę warte upieczenia i wcale nie musi to być rabarbar ;) :-)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :D Już widzimy jak nasz tata wcinałby je wraz z colą (zawsze lubił to połączenie) :D
OdpowiedzUsuńDziękuje dziewczyny :* Niezdrowe, ale może i smaczne połączenie :D
UsuńDostałam ślinotoku :D uwielbiam rabarbar❤
OdpowiedzUsuńCzy twaróg powinien być uprzednio zmielony?
OdpowiedzUsuńNie, nie trzeba mielić twarogu :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.